Na jaren zwijgen stapt Syrische homo mee in Belgian Pride: "Het zal geweldig zijn"

Straks gaat de Belgian Pride uit, het coming-out evenement voor holebi's in Brussel. Voor veel holebi's is het een bijzonder moment. Dat is het des te meer voor Mahmoud, een jonge Syriër, die zijn geaardheid in zijn vaderland jarenlang angstvallig verborgen moest houden.

De 22-jarige Mahmoud komt uit Aleppo, de stad die na zes jaar oorlog grotendeels tot puin is herleid. Bij het begin van de bombardementen vluchtte hij met zijn familie naar Idlib aan de Turks-Syrische grens. 

Dat hij homo is, weet niemand in Syrië, ook zijn familie niet. "Homo zijn in Syrië is uiterst onaanvaardbaar en hoogst gevaarlijk", vertelt hij. "Een man moet met een vrouw trouwen. Zoniet overtreed je de regel". Mahmoud werd er zeer bedreven in om zijn seksuele identiteit te vervalsen. "Ik deed alsof ik hetero was. Maar sommigen konden niet faken en werden met de dood bedreigd door mensen uit hun omgeving, naaste familieleden."

"Mijn ouders wil ik mijn verhaal besparen"

Zijn eigen familie weet ook vandaag nog niet dat hij homo is. Het is nieuws dat hij hen wil besparen. "Ze hebben al zo veel meegemaakt, zo veel verloren", zegt hij. Mijn intieme leven, mijn vader benaderen om hem te zeggen dat ik homo ben, was geen prioriteit."

Op zijn achttiende stak Mahmoud de grens met Turkije over. Hij vluchtte illegaal naar Istanbul, in de veronderstelling dat hij daar wel zou kunnen zijn wie hij is. De ontnuchtering volgde snel. "Syiërs zijn in Istanbul gedood om hun geaardheid", zegt hij.

Zijn familie heeft hij al die tijd niet meer gezien. Of hij ze überhaupt nog terugziet, kan hij niet zeggen. "Ik weet niet of mijn vader me zal aanvaarden of niet. Maar als hij dat niet kan, zal zijn leven geruïneerd zijn. Hij zal zichzelf beschouwen als iemand die zijn kinderen niet goed heeft opgevoed. En dat gevoel wil ik hem besparen, op zijn leeftijd."

"Totaal geschokt door dit steegje"

Pas toen hij met een studievisum in België terecht kon, ging een nieuwe wereld open voor Mahmoud. In Brussel wandelde hij door een steegje met (homo-)erotische tekeningen. Hij kon zijn ogen niet geloven. "Ik was totaal geschokt", vertelt hij. "Ik vroeg me af ik een foto van mezelf met de tekeningen kon nemen. Ik was er echt niet uit of dat wel kon."

Op de Belgian Pride zaterdag zal voor Mahmoud na vele jaren frustratie de kast helemaal opengaan. Alleen van filmpjes op internet weet hij waaraan hij zich mag verwachten. "Omdat al die mensen zich meestal helemaal laten gaan, zal ik dat ook doen", denkt hij. "Zo ver mogelijk de grenzen overschrijden. Ik denk dat het geweldig wordt."

"Terzake" bracht gisteravond een portret van Mahmoud. Hieronder kan u het bekijken:

Meest gelezen