Nieuwe beelden: Erdogan kijkt toe hoe beveiligers demonstranten in elkaar slaan

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de protesten aan de Turkse ambassade in Washington afgelopen dinsdag. Daarop is te zien hoe president Recep Erdogan gewoon toekijkt hoe zijn beveiligers demonstranten in elkaar slaan. "Ontluisterend", zegt correspondent Lucas Waagmeester aan NOS.

Het ging er behoorlijk hard aan toe afgelopen dinsdag aan de Turkse ambassade in Washington. Naar aanleiding van het bezoek van president Erdogan gingen aanhangers op de vuist met demonstranten. De meeste demonstranten waren Armeniërs die de aandacht wilden vestigen op de massamoord van 1915 tegen hun volk.

Vandaag zijn er nieuwe beelden opgedoken van dat bewuste moment. Daarop is duidelijk te zien hoe de limousine van Erdogan bij de ambassade staat en hoe de beveiligers naar de demonstranten kijken. Een van de beveiligers overlegt met de president, die op dat moment nog in de auto zit. Even later doet hij teken naar een andere man, waarna die vertrekt om de demonstranten aan te pakken. Daarna stapt Erdogan uit om de afloop te bekijken. 

"Heel ontluisterend", zegt correspondent Waagmeester aan NOS. "Erdogan lijkt direct opdracht te geven. Hij praat met een bodyguard, die praat weer met een andere beveiliger. Beveiligers beuken daarna massaal in op demonstranten en trappen mensen na die al op de grond liggen."

In Turkije klinkt het dat de beveiligers uit zelfverdediging hebben gehandeld. Daar is te horen dat de demonstranten "opgefokt en agressief" waren en dat de beveiligers "alleen maar bijsprongen". 

Meest gelezen