Oud-FBI-baas Comey wil dan toch voor Senaat getuigen

In de VS is James Comey nu toch bereid om voor de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten te getuigen. Dat laten de voorzitters van die commissie in een persbericht weten. Eerder had de oud-FBI-baas een getuigenis nog geweigerd. De hoorzitting staat gepland na Memorial Day op 29 mei.

Wat heeft James Comey te vertellen over zijn ontslag als baas van de FBI, vandaag precies 10 dagen geleden? Die vraag zal hij nu toch persoonlijk komen beantwoorden in de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, zo laten de Democratische voorzitter Mark Warner en zijn Republikeinse collega Richard Burr weten.

Comey zal dat tijdens een openbare hoorzitting doen. Eerder had hij een uitnodiging om te komen getuigen afgewezen. Toen ging het nog om een hoorzitting achter gesloten deuren.

Rusland

Het ontslag van Comey heeft een grote politieke storm veroorzaakt in de VS. Als hoofd van de federale Amerikaanse politie leidde hij het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de eventuele betrokkenheid van Trumps campagneteam daarbij.

De Democraten zien het ontslag van Comey als een poging van Trump om dit onderzoek tegen te houden. Ook veel Republikeinen plaatsen ernstige vraagtekens bij zijn ontslag.

"Heksenjacht"

Trump verklaarde donderdag dat er "geen samenspanning" was tussen zijn team en Rusland. Hij noemde het hele onderzoek "de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis".

Tegelijk ontkende hij dat hij Comey vroeg het onderzoek naar de banden van zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn met Rusland stop te zetten. Vorige week lekte een vertrouwelijke nota uit waarin Comey beschreef hoe Trump druk op hem uitoefende om dat wel te doen.

Meest gelezen