Peeters: "Fidget spinners zijn gevaarlijk voor kleine kinderen"

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil controles laten uitvoeren op de populaire fidget spinners. Dat zijn kleine handtollen, die een grote rage zijn bij kinderen. Gisteren nog zijn op de luchthaven van Bierset bijna een miljoen van die spinners in beslag genomen, omdat ze niet in orde waren met de regels voor speelgoed.
archieffoto

Fidget spinners veroveren op speelplaatsen veel kinderharten, maar volgens minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zijn die populaire gadgets niet zo onschuldig. Ze kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. "Als die fidget spinners van Hongkong of van China komen, voldoen ze vaak niet aan de speelgoedreglementering. Soms komen er onderdeeltjes los én kunnen kleine kinderen die inslikken. Er zijn al controles geweest, maar er zullen nog bijkomende controles uitgevoerd worden waarbij de spinners getest worden op hun technische veiligheid", aldus Peeters.

Die controles gebeuren door de douane en de Economische Inspectie. Zij gaan na of de spinners voldoen aan de Belgische en Europese regelgeving voor speelgoed.

"Spinners aankopen bij handelaars"

Om na te gaan of je als consument een veilig gadget aankoopt, is het volgens Peeters belangrijk te kijken op de verpakking. "Daar staat altijd aangegeven of het speelgoedje conform is aan de regelgeving. Bovendien kan je het ook navragen bij de handelaar. Ik raad dan ook af om het populaire gadget zomaar op straat van iemand over te kopen. Ik denk dat ouders aan hun kinderen toch wel aangenaam speelgoed willen geven", aldus nog Peeters. 

Gisteren nog heeft de douane in Bierset 50 ton of bijna een miljoen stuks fidget spinners uit China en Hongkong tegengehouden die niet conform de vereisten waren. Het speelgoed moet namelijk een voorgeschreven CE-label dragen vóór het op de markt komt. De fabrikant en de invoerder moeten bovendien aan de hand van inlichtingen en documentatie de conformiteit van het speelgoed kunnen bewijzen. 

Enkele tips bij de aankoop van fidget spinners

Waar moet je op letten als je een fidget spinner koopt? De FOD Economie geeft de volgende tips:

  • Koop geen handspinners zonder CE-markering: dat is verplicht op alle speelgoedjes en hiermee verklaart de fabrikant dat het artikel aan de veiligheidsvereisten voldoet.
  • Lees de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen om zeker te zijn dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind.
  • Check de stevigheid van de handspinner om te vermijden dat kleine stukjes kunnen loskomen en ingeslikt worden.
  • Ga na of het adres van de fabrikant of importeur op de verpakking staat
  • Koop handspinners en speelgoed in betrouwbare winkels en webwinkels.

Meest gelezen