Piqueur: "Al was het 14 dagen cel, dan zou ik het nog aanvechten"

Jeroen Piqueur, voormalig topman bij Optima, is ontgoocheld over het vonnis van de rechtbank. "Ik heb niet direct het karakter om mij als zwart schaap naar voren te schuiven, maar dit overschrijdt wel de normale grenzen. Ik denk niet dat er mij iets crimineel ten laste gelegd kan worden", vertelt hij aan VRT Nieuws. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de veroordeling die hij in Spanje gekregen heeft. Door die veroordeling had hij geen blanco strafblad meer en kreeg hij nu een effectieve celstraf van vier maanden voor grootschalige fiscale fraude. Daarbovenop kreeg hij een geldboete van 1,5 miljoen euro.

"Een heksenjacht" en "weg van alle redelijkheid", zo omschrijft Piqueur zijn gevoel bij de uitspraak. "Andere processen zullen we nog afwachten, maar laat ons eerlijk zijn: mijn opponent is geen andere burger of een vennootschap. Langs de ene kant is het de Nationale Bank, langs de andere de Federale Overheidsdienst Financiën. Misschien is dat een brug te ver en kan of mag je daar niet tegen winnen. Dit zijn zaken die niet meer normaal zijn."

Hij is naar eigen zeggen heel ontgoocheld in de uitspraak en de strafmaat. "Dit is een van de processen waar ik niet van wakker lag, maar na vandaag zou je je in alles zorgen beginnen maken." Volgens hem was dit eigenlijk geen zaak voor de correctionele rechtbank.

"Niet op de hoogte van veroordeling in Spanje"

Hoewel het Openbaar Ministerie 18 maanden met uitstel gevorderd had, kreeg Piqueur vier maanden effectief. De reden? Hij was enkele jaren geleden veroordeeld tot 1 jaar en 9 maanden in Spanje, een veroordeling waar hij naar eigen zeggen zelf niet van op de hoogte was. "Ineens beschuldigt men mij als crimineel en verwijst men naar een Spaans dossier. Ik moet nu uitzoeken of ik ooit in Spanje een veroordeling opgelopen zou hebben, maar mij is het niet bekend." En ook na 2009 kwam hij nog geregeld - voor zaken en vakantie - in Spanje.

Het enige waar hij aan kan denken is een dispuut met een bedrijf dat hij gekocht had, maar dat is een zaak van meer dan 20 jaar geleden. "Als Europees burger mag ik mij toch voorstellen dat als ik ergens een veroordeling van die omvang in een Europese lidstaat zou hebben dat ik daar wel van op de hoogte zou zijn. Ik heb met de regelmaat van de klok een bewijs van goed gedrag en zeden moeten afleveren en nooit heb ik de melding gekregen dat er een dossier tegen mij loopt. Ook in Spanje niet. Dit is bijna te gek voor woorden."

"Zou u graag als crimineel bestempeld worden als u dat niet bent?"

Ondanks de veroordeling tot vier maanden effectief zal Piqueur nooit naar de gevangenis moeten en zelfs geen enkelband krijgen. Hoe dat mogelijk is, kan u hier lezen.

Toch vindt hij het een onredelijke straf. "Zou u graag als crimineel bestempeld worden als u dat niet bent? Al was het 14 dagen, dan zou ik het nog aanvechten." Piqueur heeft een maand te tijd om te beslissen of hij in beroep gaat tegen het vonnis.

Meest gelezen