Piqueur hoeft niet in de cel, krijgt zelfs geen enkelband

Voormalig Optima-baas Jeroen Piqueur is door de rechtbank veroordeeld tot 4 maanden effectieve gevangenisstraf voor grootschalige financiële fraude. Maar wat blijkt: hij hoeft niet naar de gevangenis; hij krijgt zelfs geen enkelband om. Hoe kan dat?

In principe worden straffen onder de drie jaar nu al een hele tijd uitgezeten met een enkelband. Een veroordeelde hoeft de celstraf dan niet in de gevangenis uit te zitten. Voorwaarde is wel dat er een opvangadres kan worden opgegeven.

Iedereen die veroordeeld is tot een effectieve gevangenisstraf van onder de drie jaar krijgt na de uitspraak een gevangenisbriefje. Daarin staat dat je je binnen de vijf dagen moet melden bij de dichtstbijgelegen gevangenis. De lokale gevangenisdirecteur kan dan beslissen om de veroordeelde onder elektronisch toezicht te zetten als de voorwaarden daartoe vervuld zijn. De veroordeelde mag dan naar huis in afwachting van de installatie van de enkelband.

Maar een straf onder elektronisch toezicht betekent in de praktijk niet dat je de volledige periode moet uitzitten met een enkelband. De regels van de vervroegde invrijheidstelling gelden hier namelijk. Deze regels verschillen naargelang de grootte van de straf. Vanaf 1 jaar moet er, zoals voor de gevangenisstraffen boven de 3 jaar, in beginsel een derde van de straf ondergaan worden. Onder het jaar moet er in de regel minder dan een derde ondergaan worden. Maar van straffen tot en met 4 maanden hoeft er zelfs niets ondergaan te worden.

Geen gevangenis, geen enkelband

Dit betekent dus dat Jeroen Piqueur voor deze veroordeling van 4 maanden geen enkelband krijgt. Hij heeft natuurlijk ook nog de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar deze straf lijkt eerder symbolisch te zijn.

Op deze regel van de principiële toekenning van een enkelband voor straffen onder de 3 jaar bestaat er één belangrijke uitzondering: terroristen zullen geen enkelband krijgen, maar moeten hun straf uitzitten in de gevangenis.

Meest gelezen