Rel tussen CD&V en N-VA: Schauvliege niet op de hoogte van intrekken boskaart

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) was niet op de hoogte van de beslissing van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om de omstreden boskaart in te trekken. "Hyperdeloyaal en grof", zo zegt een hooggeplaatste CD&V'er aan onze redactie over de aanpak van de N-VA. Dat de kaart wordt ingetrokken, vindt Schauvliege wel de juiste keuze.

De Vlaamse boskaart, bedoeld om zonevreemde bossen beter te beschermen, veroorzaakt hoogspanning tussen coalitiepartners CD&V en N-VA. Volgens Schauvliege heeft de partij haar onder druk gezet om ervoor te zorgen dat de kaart er snel kwam, terwijl zij juist gewaarschuwd had voor de negatieve effecten.

"Ik was de enige die kanttekeningen heeft geplaatst bij de consequenties van de geplande bosbescherming", aldus de minister in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Sommigen stonden in het parlement zelfs met een bijl te zwaaien."(Een verwijzing naar N-VA'er Wilfried Vandaele die Schauvliege in het parlement een bijl gaf, "om de knoop mee door te hakken"). Het kon allemaal niet snel genoeg gaan, en nu zegt diezelfde partij dat het voor hen niet meer hoeft."

"Eerst word je weggezet als een bosbarbaar. En als je dan een beslissing neemt zoals gevraagd, zegt men dat het geen goede beslissing is", zegt Schauvliege, die het intrekken van de kaart op zich wel de juiste keuze vindt. "Het is goed dat men nu inziet dat dit geen optimale beslissing was", zegt ze.

"Ik ben blij dat de redelijkheid blijkbaar is teruggekeerd, hoewel het geen beslissing van de Vlaamse regering betreft. Ik stel voor dat het parlement nu de criteria voor de boskaart aanpast, zodat we tot een evenwichtiger resultaat kunnen komen."

"Jammer dat mensen nodeloos ongerust zijn gemaakt"

Dat Schauvliege niet op de hoogte was van de beslissing om de boskaart in te trekken, is zeer opmerkelijk. En nochtans was er vanochtend een vergadering van de Vlaamse regering. "Daar is gesproken over het dossier, ik heb het zelf op tafel gelegd, maar er is geen beslissing genomen. Daar kan ik formeel over zijn", aldus Schauvliege in "Het Journaal".

"Ik had het aan het rechte eind om op te roepen tot redelijkheid", besluit de minister. "Heel veel mensen zijn nodeloos ongerust gemaakt, dat is bijzonder jammer."

"Ik ben blij dat de redelijkheid vandaag ook bij de minister-president is teruggekeerd", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke in "Terzake". "Zeker nadat mensen uit zijn fractie de voorbije maanden hebben staan zwaaien met hakbijlen, blijkbaar niet beseffende dat het hier gaat over gewone gezinnen, bedrijven en boeren die hierdoor gigantisch in de problemen komen. Ik hoop nu dat het probleem ten gronde wordt aangepakt en dat het decreet wordt aangepast."

"Deloyaal en grof"

VRT-journalist Bart Verhulst heeft het over "ongewone démarche" van Bourgeois, die allesbehalve bevorderlijk is voor de sfeer tussen CD&V en N-VA. "Minister Schauvliege is nog vriendelijk. Achter de schermen hoor ik bij CD&V de woorden "deloyaal en grof"", zegt hij in "Het Journaal". "Ik heb ook opgevangen dat Schauvliege via sms op de hoogte is gebracht door Bourgeois."

"Bij de oppositie spreken ze over een motie van wantrouwen van de minister-president tegen de minister en een bewijs dat Schauvliege niets te zeggen heeft over haar eigen dossiers."

Bourgeois: "Geen vingerwijzing"

Bourgeois had het eerder vandaag over een "collectieve beslissing". Hij zei ook dat het intrekken van de boskaart geen vingerwijzing richting Schauvliege inhoudt. "Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Het is niet de bedoeling om iemand met de vinger te wijzen. Als we merken dat mensen in hun eigendomsrecht aangetast worden, dan moeten we kunnen toegeven dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt."

Meest gelezen