Schilderij Basquiat voor recordbedrag van 99,5 miljoen euro geveild

Het schilderij "Untitled" van Jean-Michel Basquiat (1960-1988) is voor een recordbedrag van 110,5 miljoen dollar (99,5 miljoen euro) onder de hamer gegaan bij veilinghuis Sotheby's. Het gaat om een recordbedrag voor de schilder.
AFP or licensors

Het schilderij uit 1982 was zo goed als onbekend vooraleer het door het veilinghuis enkele weken geleden werd onthuld. Het werd sinds 1984 bewaard in een private collectie, nadat het voor 19.000 dollar door de verzamelaar werd gekocht. Het werd nooit aan het publiek getoond. 

De veiling was volgens veilingmeester Oliver Barker "een echte thriller". "Het was een privilege zo'n buitengewoon werk te mogen verhandelen. Er werd 10 minuten lang intens geboden. Het was puur drama. Dit is waar het op het veilingtoneel allemaal om draait. We dachten wel degelijk dat iedereen aanvoelde dat het een meesterwerk was. Er was geen onenigheid over op de markt. Iedereen vond zowat dat het echt groots was." Het vorige recordbedrag voor een Basquiat dateert van een jaar geleden. Toen betaalde een verzamelaar bij Christie's 50,3 miljoen euro voor "No. 17", een monumentaal zelfportret van de kunstenaar. 

De Japanse ondernemer Yusaku Maezawa is de nieuwe eigenaar van het werk "Untitled". Hij zal het tentoonstellen in een museum in zijn thuisstad Chiba, maar eerst gaat hij het uitlenen aan andere instellingen overal ter wereld. "Ik hoop dat het zoveel vreugde brengt voor anderen, als voor mij, en dat dit schilderij van de 21-jarige Basquiat onze toekomstige generaties inspireert", aldus Maezawa, de oprichter van e-commerce-gigant Start Today.

De New Yorker Jean-Michel Basquiat maakte vanaf begin jaren 80 zeer explosieve werken. Zijn eerste soloshow in 1982 werd meteen een groot succes. Hij stierf in 1988 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. In 1996 kwam er een film uit over zijn leven met in de hoofdrol Jeffrey Wright. 

1985 AP

Meest gelezen