Trump is vertrokken voor eerste buitenlandse reis: Van Saudi-Arabië tot België

De Amerikaanse president Donald Trump is vanavond vertrokken voor zijn eerste officiële buitenlandse reis. De eerste stop is Saudi-Arabië. Volgende week komt hij naar Brussel en eindigen doet Trump in Sicilië voor de G7. Wat mogen we verwachten?

Saudi-Arabië: de strijd tegen het moslimextremisme en een diner met een oorlogsmisdadiger

Het is erg opvallend: de eerste buitenlandse stop voor president Trump is Saudi-Arabië.  Zijn vijf recentste voorgangers (Obama, Bush, Clinton, vader Bush en Reagan) trokken allemaal naar buurland Mexico of Canada. "Maar Trump laat weten dat hij eerst naar Saudi-Arabië trekt omdat dat de belangrijkste partner in het Midden-Oosten is in de strijd tegen moslimextremisme", legt VRT-journalist en Midden-Oosten-kenner Jens Franssen uit.

"Trump zal in Saudi-Arabië aanschuiven aan tafel voor een diner met zo'n 50 staatshoofden van moslimlanden. Het zal een wat vreemd gezelschap zijn. Sommigen staan bekend voor onthoofdingen, martelingen of flagrante corruptie. Maar in Saudi-Arabië spreken ze wel een taal die president Trump graag hoort: die van het geld." Aanvankelijk was ook gezegd dat de Soedanese president Omar Al Bashir (zie foto in tekst) aanwezig zou zijn. Hij wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Maar zonet liet een officiële bron weten dat Al Bashir dan toch niet naar Saudi-Arabië zal komen voor de top met Trump.

Israël: gesprek met bondgenoot Netanyahu

Van Saudi-Arabië gaat het naar Israël voor een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen. Al zijn die banden onder Obama wel onder druk komen te staan. Trump wil de relatie met Israël opwaarderen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vaticaan: een half uur om de plooien glad te strijken met de paus

Na Isräel volgt het Vaticaan. Al is het maar de vraag of de ontmoeting met de paus even hartelijk zal verlopen als het gesprek met de Israëlische premier.

Vaticaankenner Andrea Vreede: "Tijdens de verkiezingscampagne is er nogal wat gedoe geweest. Toen heeft de paus gezegd dat iemand die muren bouwt in plaats van bruggen volgens hem geen christen is. Trump reageerde daar knorrig op. Paus en president staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft immigratie en klimaat. Maar de paus en Trump willen er wel iets van maken, al zal de ontmoeting maar een half uur duren."

Brussel: twijfels over de NAVO wegnemen

Volgende week woensdag en donderdag strijkt het hele circus dan neer in onze hoofdstad voor de top van de NAVO. Een belangrijke ontmoeting, zeker na de uitspraken van Trump tijdens zijn campagne waarbij hij zijn twijfels uitte over het belang van de verdragsorganisatie.

"De bondgenoten willen echt uit de mond van Donald Trump horen dat de NAVO voor hem nog altijd belangrijk is. Tijdens zijn campagne deed hij daar twijfels over rijzen al draaide hij dat helemaal om", zegt VRT-journalist en defensiespecialist Jan Balliauw. "Op de officiële agenda wil Trump dat de Europese bondgenoten meer bijdragen aan defensie. En ook de uitbreiding in de strijd tegen terreurgroep IS staat op de agenda. Het lijkt erop dat de NAVO iets meer gaat doen in de richting van opleiding van buitenlandse strijdkrachten."

Sicilië: De G7 sussen over "America first"

De laatste stop voor Trump wordt Sicilië voor de top van de G7, de zeven belangrijkste industrielanden. "Net zoals op de NAVO willen ook de G7-collega's horen van Trump voor welk beleid hij staat", aldus Balliauw. "Trump heeft tijdens zijn campagne gezegd dat hij meer protectionisme wil. Daarnaast staat ook het klimaatakkoord van Parijs op de agenda. President Trump heeft aangegeven dat hij de VS daaruit wil terugtrekken, maar een beslissing daarover heeft hij uitgesteld tot na de G7-top."

Meest gelezen