Van Overtveldt wil "manifeste fiscale onrechtvaardigheden" wegwerken

Trouwen of samenwonen? Voor veel koppels maakt het niet uit, maar fiscaal zijn er wel degelijk verschillen. In opdracht van de overheid brengt HR-dienstverlener SD Worx de fiscale behandeling van de verschillende samenlevingsvormen in kaart. De analyse legt "manifeste fiscale onrechtvaardigheden" bloot, meent minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij is van plan die anomalieën weg te werken.

Wat voor de maatschappij een gezin is, is dat voor de fiscus niet altijd. Feitelijk samenwonende koppels worden door de belastingen nog steeds beschouwd als alleenstaanden. Hebben ze kinderen, dan worden ze fiscaal bevoordeeld ten opzichte van gezinnen waar de ouders gehuwd of wettelijk samenwonend zijn. Voor de fiscus tellen ze immers als alleenstaanden met kinderen.

SD Worx stelt voor om feitelijk samenwonende gezinnen een statuut te geven, zodat een aantal discriminaties kunnen worden weggewerkt.

Anderzijds kunnen koppels die alleen feitelijk samenwonen geen aanspraak maken op het huwelijksquotiënt. Dat betekent dat als één van beide huwelijkspartners niet werkt of zeer weinig verdient, een deel van de beroepsinkomsten naar hem of haar worden doorgeschoven, waardoor de belastingdruk verkleint.

Minister Van Overtveldt meent dat de analyse "manifeste fiscale onrechtvaardigheden" blootlegt. Hij wil werk maken van "grotere fiscale rechtvaardigheid" tussen de verschillende gezinsvormen.

Binnenkort wil hij met voorstellen naar de regering, maar in welke richting die zullen gaan, wil hij nog niet kwijt."Ik hou niet van aankondigingspolitiek", is zijn reactie.

Meest gelezen