Vertoning Netflixfilm "Okja" in Cannes verstoord door boegeroep

Op het filmfestival in Cannes is de start van de persvisie van de Netflixfilm "Okja" vanochtend niet van een leien dakje gegaan. De vertoning begon in een foute beeldverhouding en werd daarbij verstoord door boegeroep in de zaal. Na vijf minuten werd de film stilgelegd, maar even later werd hij dan toch integraal vertoond. De festivalorganisatie heeft zich intussen verontschuldigd voor het technische euvel.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Jake Gyllenhaal, Ahn Seo-Hyun, Tilda Swinton en Bong Joon-ho.

"Okja", met Tilda Swinton (foto hieronder) en Jake Gyllenhaal in de hoofdrollen, is nu al een van de meest besproken films van deze editie van het filmfestival. De Netflixproductie van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho zit in de officiële competitie, maar zal in Frankrijk niet uitkomen in de zalen.

Vanaf volgend jaar mogen er enkel films die in de Franse bioscopen uitkomen, opgenomen worden in de selectie. Juryvoorzitter Pedro Almodóvar vindt dat de film niet in aanmerking kan komen voor de Gouden Palm omdat de streamingwebsite Netflix niet voor iedereen toegankelijk is. De twee Netflixfilms zitten wel nog in de officiële selectie.

Film in fout formaat

Volgens VRT-filmjournalist Ward Verrijcken, die ter plaatse is, werd de film vanochtend eerst in de foute beeldverhouding vertoond. "Rampzalige start voor #Netflix in #Cannes2017 : competitiefilm #Okja in foute ratio, luid boegeroep van de pers", tweette hij. "Na 9 minuten screening gestopt." De film werd even later -zonder bijkomende toelichting- wel vanaf het begin hernomen.

"Er was in Cannes vooraf al veel te doen over de Netflixfilms in competitie", legt Verrijcken uit vanuit Cannes. "Toen de film begon, kreeg je een extreem widescreen-formaat waardoor het bovenste deel van het hoofd van Tilda Swinton zelfs niet te zien was. Dat ontlokte bij conservatieve filmjournalisten meteen boegeroep."

De organisatie van het festival heeft intussen laten weten dat de verantwoordelijkheid voor de problemen met de beeldverhouding bij de technische staf lagen. De organisatie verontschuldigt zich bij de regisseur en zijn team, bij de producers en bij het aanwezige publiek.

Elf jaar na "The host" keert Bong Joon-ho terug met een verhaal over een 13-jarig meisje dat een enorm dier probeert te beschermen tegen een multinational die het dier probeert te ontvoeren. 

Volgens Ward Verrijcken is het een heel entertainende film over dierenrechten. "Het is een aanval op de consumptiemaatschappij, maar op een zeer grappige manier, je kan het wel een geslaagde komedie noemen. Aan het einde van de film volgde er dan ook een respectvol applaus."

Vanaf 28 juni zal de film te zien zijn op Netflix. Vanavond gaat de film in Cannes officieel in wereldpremière.

Bekijk hier de trailer van "Okja":

Meest gelezen