Verzekeraars trekken aan de alarmbel over de transactietaks

De Belgische verzekeraars trekken aan de alarmbel over de invoering van een transactietekst van 0,1 procent op beleggingen en financiële contracten. Daardoor zouden beleggingen van verzekerden in gevaar kunnen komen, betoogt de sectororganisatie Assuralia. Ook kan de transactietaks ertoe leiden dat verzekeraars voor bepaalde activiteiten gaan uitwijken naar buurlanden als Nederland en Luxemburg.

België wil volgende week samen met Duitsland, Frankrijk en zeven andere EU-landen besluiten tot de invoering van een transactietaks, om speculatie tegen te gaan. Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk doen echter niet mee. "Dat maakt het risico groot dat bijvoorbeeld voor levensverzekeringen verzekeraars kunnen uitwijken naar die landen", betoogt Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia op een persconferentie.

Ook zal Brussel dan minder aantrekkelijk zijn als financieel centrum. Na de brexit probeert de regering-Michel de hoofdstad juist aan te prijzen als vestigingsplaats bij internationale bankiers en verzekeraars.

Het grootste bezwaar van Assuralia is echter dat de taks ook van toepassing is op verrichtingen voor de zogeheten dekkingsactiva. Dat zijn beleggingen in obligaties en aandelen die de verzekeraars moeten doen, om belegde gelden voor bijvoorbeeld pensioen- en levensverzekeringen te garanderen.

"Dat is niet coherent, omdat het daarbij niet gaat om speculaties", aldus Colle. "Het gevaar bestaat dat de beleggingen daardoor ook worden afgeroomd. Wij willen daarom dat de taks niet zal gelden voor de dekkingsactiva. Dat is ook in het belang van de verzekerden." Door de taks ook op deze activa te laten gelden, zouden de Belgische verzekeringsmaatschappijen jaarlijks 140 tot 150 miljoen euro mislopen.

Groepsverzekering

Volgens Colle komt de transactietaks ook nog eens bovenop tal van nieuwe administratieve plichten en lasten, zoals de nieuwe internationale Solvency III-regelgeving en de invoering van een premietaks van 2 procent in 2012. Daarnaast verdwenen de afgelopen jaren bij de verzekeraars ook al bijna 2.000 banen door de digitalisering en de lage rente, die de rendementen fors onder druk zet.

"Daarom zeggen wij nu ook: genoeg is genoeg, trop is teveel", aldus Colle. Hij realiseert zich dat het van tafel halen van de volledige transactietaks niet haalbaar is, maar hij wil nog wel proberen de nieuwe belasting niet van kracht te laten zijn op de verplichte dekkingsactiva.

Een bijkomend probleem voor België is ook dat pensioenfondsen wel vrijgesteld zullen zijn van de transactietaks. Bijvoorbeeld in Nederland zijn de meeste aanvullende pensioenen belegd in dit soort aparte fondsen.

In België is echter 99 procent van de aanvullende pensioenen, de zogeheten tweede pijler, verzekerd via groepsverzekeringen. Die zijn in het voorstel niet vrijgesteld van de transactietaks. Het voorstel moet volgende week dinsdag worden goedgekeurd. Naast België, Duitsland en Frankrijk willen ook Ierland, Spanje, Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Slovakije en Slovenië de belasting invoeren.

Meest gelezen