Voormalig Congreslid Anthony Wiener pleit schuldig in sexting-zaak

Het voormalige Amerikaanse Congreslid Anthony Wiener zal later vandaag schuldig pleiten in de sexting-zaak tegen hem. Weiner wordt ervan beschuldigd seksueel getinte berichten te hebben gestuurd naar een minderjarig meisje. Door schuldig te pleiten, hoopt hij een celstraf te vermijden.

Anthony Weiner, voormalig Congreslid voor de Democraten, moet vandaag voor een federale rechtbank in New York verschijnen in verband met seksueel getinte berichten die hij naar een 15-jarig meisje uit North Carolina heeft gestuurd.

De FBI startte in september vorig jaar een onderzoek tegen Weiner, nadat het meisje aan de Britse tabloid The Daily Mail verteld had dat zij en Weiner (toen 51) vanaf begin 2016 gedurende verschillende maanden schunnige berichtjes naar elkaar hadden gestuurd. Het meisje beschuldigde hem er ook van dat hij haar gevraagd had om zich voor de camera uit te kleden.

Volgens het artikel van The Daily Mail van vorig jaar zou uit de berichtjes die de twee naar elkaar stuurden moeten blijken dat Weiner wel degelijk op de hoogte was dat het meisje minderjarig was. Het meisje diende zelf geen klacht in tegen Weiner, omdat ze volgens The Daily Mail "geloofde dat de relatie met Weiner met wederzijdse toestemming was". Het interview deed ze naar verluidt omdat zij en haar vader ongerust waren dat Weiner ook naar andere minderjarige meisjes dergelijke berichten zou sturen.

Volgens Amerikaanse media zal Weiner vandaag schuldig pleiten in de sexting-zaak, verwijzend naar bronnen binnen de rechtbank. Op die manier zou hij een gevangenisstraf proberen te voorkomen. Vanmorgen vroeg Amerikaanse tijd gaf Wiener zich aan bij de FBI.

Naaktfoto op Twitter

Deze zaak is trouwens niet het eerste schandaal rond de politicus. In 2011 nam hij ontslag uit het Congres nadat hij per ongeluk een expliciete naaktfoto van zichzelf had getweet, in plaats van die naar een fan te sturen zoals hij van plan was. Hij beweerde aanvankelijk dat zijn profiel gehackt was, maar gaf later toe dat hij de foto had getweet en dat hij naar minstens zes andere vrouwen misplaatste berichten had gestuurd.

In 2013 probeerde Weiner zijn carrière weer uit het slop te halen door zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van New York. Maar nieuwe onthullingen over seksueel getinte online berichten deden hem opnieuw de das om. Ook zijn huwelijk bleek niet bestand tegen alle onthullingen. In augustus vorig jaar scheidde het koppel.

2013 Getty Images

Zaak bracht ook Clinton in nauwe schoentjes

Weiner bracht niet alleen zijn eigen carrière schade toe, ook die van Hillary Clinton. Tijdens het onderzoek naar de seksueel getinte online communicatie tussen Weiner en het meisje nam de FBI Weiners laptop in beslag, wat uiteindelijk ook tot een nieuw onderzoek naar het e-mailgedrag van de toenmalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton leidde.

Op de laptop vond de FBI namelijk een nieuwe lading e-mails van Clinton, gericht aan Weiners vrouw Huma Abedin, op dat moment een belangrijke medewerkster van Clinton. Dat onderzoek werd echter snel weer gesloten, wegens onvoldoende nieuw bewijs.

Clinton weet haar nederlaag tegen Donald Trump later wel aan de heropening van het onderzoek door toenmalig FBI-baas James Comey.

Meest gelezen