Wat moet u doen bij lage rugpijn? Kenniscentrum lanceert nieuwe richtlijnen

Wie plots een pijnscheut in zijn onderrug voelt, heeft wellicht de neiging om naar de zetel te strompelen en er de komende week niet meer uit te komen. Vroeger kregen mensen met rugpijn van hun arts ook het advies om op hun rug te gaan liggen met enkele gestapelde koffers onder hun benen zodat hun knieën in een hoek van 90 graden lagen. Maar in de nieuwe richtlijnen van het KCE, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, staat dat het belangrijkste advies van artsen moet zijn: maak je niet ongerust en blijf bewegen!

"Een op de vijf Belgen had het afgelopen jaar wel eens rugpijn en in veruit de meeste gevallen verdwijnt die pijn ook spontaan", zegt revalidatiearts en doctor Peter Van Wambeke, mede-auteur van het KCE-rapport. "Die pijn ontstaat vaak nadat iemand iets zwaar heeft opgetild en er een spier verkrampt of verrekt is. Dat kan heel onaangenaam of pijnlijk zijn, maar meestal is rugpijn onschadelijk en verdwijnt die ook weer vanzelf."

Mensen die met rugpijn naar de dokter gaan, verwachten soms te veel van hun artsen: medicijnen, ziekteverlof, röntgenfoto's, een kinesitherapie-voorschrift... Met het nieuwe rapport van het Kenniscentrum krijgen zorgverleners nu de aanbeveling om hun patiënten vooral gerust te stellen en uit te leggen dat vooral normaal bewegen belangrijk is.

Radiologisch onderzoek zelden nodig

"Artsen zijn opgeleid om eerst alle mogelijke ernstige problemen uit te sluiten. Dat kan vooral door de patiënt de juiste vragen te stellen en enkele eenvoudige testen. Zelden is hier radiologisch onderzoek nodig", aldus Peter Van Wambeke. "In de tweede plaats moeten zorgverleners achterhalen of de patiënt het risico loopt om chronische rugpijn te krijgen. Dat moet te allen prijze vermeden worden want dan komen patiënten in een neerwaartse spiraal terecht. Maar in het overgrote deel van de gevallen zijn lage rugklachten banaal, hoe ongemakkelijk ze ook zijn voor de patiënt."

Blijven bewegen!

Daarom ook zijn röntgenfoto's of scans zelden nodig. Want zelfs als de oorzaak van de rugpijn dankzij die beelden wordt achterhaald, is de behandeling toch altijd hetzelfde: gewoon blijven bewegen. "Eigenlijk worden die scans vaak gemaakt om de patiënt gerust te stellen, niet om diagnostische redenen", zegt Van Wambeke. "Wij raden artsen ook niet aan om per definitie medicatie voor te schrijven. En als de patiënt toch te veel pijn heeft, dan is het beter om ontstekingsremmers voor te schrijven dan paracetamol. Want in vele gevallen is paracetamol bij lage rugpijn een placebo: het stelt de patiënt gerust, maar vermindert niet altijd de pijn."

Het KCE raadt ook hulpmiddelen zoals korsetten en steunzolen af: het is niet bewezen dat die werken en het risico bestaat dat de patiënt door die hulpmiddelen te weinig zijn rugspieren traint.

Meest gelezen