Belgian Pride kleurt opnieuw het centrum van Brussel

De 22e editie van de Belgian Pride is vanmiddag door het centrum van Brussel getrokken. De jaarlijkse optocht van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) bracht volgens de politie meer dan 55.000 mensen op de been. De organisatie zelf spreekt van 90.000 mensen.

De kleurrijke optocht vormt het hoogtepunt van het Belgian Pride Festival, een reeks evenementen die de LGBT-gemeenschap van 4 tot 21 mei in Brussel organiseert. Dat festival heeft dit jaar onder de slogan "Crossing Borders" de situatie van de LGBT-vluchtelingen centraal geplaatst.

Vandaag waren de feestelijkheden voornamelijk geconcentreerd in de buurt van de Kunstberg in het centrum. Daar opende vanaf 12 uur 's middag de "Village", waar diverse stands in regenboogkleuren zijn opgetrokken. In de omgeving zijn ook podia opgesteld, waarop verschillende dj's tot middernacht muziek brengen.

De parade zelf vertrok aan de Ravensteinstraat. De feestvierders en tientallen versierde praalwagens maakten vanaf daar een lus van ongeveer anderhalve kilometer via onder meer de Loksumstraat, Schildknaapstraat, Kleerkopersstraat, Zuidstraat, Lombardstraat en Dusquesnoystraat tot bij het Europakruispunt. Er liepen ook enkele Belgische politici mee en een twintigtal asielzoekers.

(Lees verder onder de foto)

Asiel en migratie

Het thema Asiel en Migratie is volgens de initiatiefnemers erg actueel. "Bij procedures worden landen zonder duidelijke wetten tegen homoseksualiteit of transidentiteit vaak beschouwd als "veilig" land, maar de wetten komen niet noodzakelijk overeen met de mentaliteit, en bepaalde landen zonder discriminerende wetten zijn absoluut niet veilig voor homoseksuelen, transgenders en anderen", zegt Camille Pier, woordvoerster van het RainbowHouse Brussels.

(Lees verder onder de foto's)

BEKIJK: "We hebben enorm veel geluk dat we in België wonen en kunnen trouwen"

Net vandaag stapt de jonge CD&V-politicus Orry Van De Wauwer in het huwelijksbootje met zijn verloofde Steve. Deredactie.be bezocht hen tijdens de voorbereiding van hun grote dag.

Meest gelezen