Beste leraar Nederlands is voor het eerst een Belg: "Even geen woorden en leestekens"

Voor het eerst is een Belg verkozen tot beste leraar Nederlands. Tamara Stojákovic, die hier pas op haar elfde aankwam als oorlogsvluchteling uit Bosnië, kreeg de prijs vanmiddag in het NPO Radio 1-programma "De taalstaat". "Ik heb even geen woorden of leestekens."

Volgens de jury leeft de leerkracht uit het Koninklijk Atheneum in Merksem zich volledig in in de leefwereld van haar leerlingen. "Ze maakt en deelt veel materiaal, zoals filmpjes. Daarnaast houdt ze ook functioneringsgesprekken in plaats van mondelinge toetsen, omdat ze vindt dat ze te weinig tijd heeft voor haar leerlingen", zo staat er te lezen. 

De overwinning van Stojákovic is behoorlijk opmerkelijk als u weet dat ze hier pas op haar elfde aankwam als oorlogsvluchteling uit Bosnië. "Toen we hier aankwamen, kende ik geen woord Nederlands. Er bestonden geen OKAN-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen, nvdr.), dus ik werd meteen in het gewone lager onderwijs gedropt", zei ze eerder in een interview met VRT Nieuws. "In het begin ging het zeer moeizaam, maar door veel Nederlandstalige boeken te lezen, werd mijn Nederlands beter en beter. Nederlands is een zeer moeilijke taal. Dat besef ik nu ik het zelf geef."

Ondertussen staat ze al zeven jaar voor de klas. "Ik vraag mijn leerlingen voortdurend wat ze missen in de lessen, maar denken later in het echte leven nodig te zullen hebben. Zo is het al voorgekomen dat ik les gaf over hoe je het best solliciteert voor een job, hoe je een aanvraag indient voor een studiebeurs, enzovoort.”

Hoewel ze op voorhand zei dat de nominatie op zich al een overwinning was, was ze vanmiddag bijzonder blij met de trofee. "Ik heb even geen woorden of leestekens."

Vierde keer

De wedstrijd "Beste leerkracht Nederlands" wordt georganiseerd door het Nederlandse radioprogramma "Taalstaat", in samenwerking met  het Radio 1-programma "De bende van Annemie". Het is al de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Naast Stojákovic waren er nog twee Nederlanders genomineerd. Het ging om Henk ter Haar van de scholengemeenschap Guido in Arnhem en Didy Pijpker van het Eemsdeltacollege in Siddeburen. Het is een jury die de drie genomineerden kiest. Het publiek bepaalt de uiteindelijke winnaar. 

Meest gelezen