Björn Soenens: "Republikeinen noch Democraten hebben baat bij impeachment Trump"

Ondanks de niet aflatende stroom aan compromitterende berichten over Donald Trump, zal het Congres in Washington D.C. niet meteen een impeachmentprocedure opstarten. Dat zegt Amerikawatcher Björn Soenens in "Bonus". De president de laan uit sturen zou de Republikeinen noch de Democraten op dit moment voordeel opleveren, zo stelt hij.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump die geheime informatie aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklapt, Trump die FBI-baas James Comey op staande voet ontslaat en hem vervolgens "een gestoorde gek" noemt, Trump die eerder druk op hem zou hebben uitgeoefend om het onderzoek naar zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten: de voorbije weken leek geen einde te komen aan de berichten die de Amerikaanse president in nauwe schoentjes brengen.

Hoewel inmiddels meer dan eens het woord "impeachment" is gevallen, zal het Congres niet meteen stappen ondernemen om Trump ook echt af te zetten, zo denkt Soenens. "We moeten afwachten tot de volgende verkiezingen in 2018", zegt hij in "Bonus" op Radio 1. "Dat zijn parlementsverkiezingen en ze komen dichterbij."

"Als de Republikeinen door Trump slechte resultaten neerzetten, dan zullen ze hem laten vallen. Eerder zal dat niet gebeuren omdat impeachment hen niks oplevert. Ook de Democraten hebben geen belang bij impeachment want dan komt vicepresident Mike Pence in het vizier als president. Voor hen is hij veel gevaarlijker omdat hij minder amateurisme aan de dag zal leggen en omdat hij veel conservatiever is. Ze moeten afwachten, de chaos laten regeren en bij de verkiezingen zwaar winnen."

Jared Kushner

Intussen gaat het FBI-onderzoek naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland onverminderd voort. "Dat begint zich nu op een figuur dicht bij Trump in het Witte Huis te richten, zo schrijft The Washington Post", zegt Soenens.

"Velen speculeren nu dat het om Jared Kushner gaat, de schoonzoon van Trump. Ook hij zou contacten met Rusland hebben gehad, onder meer over zakendeals. Dat is ernstiger dan Trump die Comey "een gestoorde gek" noemt."

Meest gelezen