Gentse rector Anne De Paepe: "Ik kom niet terug op mijn beslissing"

Anne De Paepe, de huidige rector van de UGent, denkt er niet aan zich opnieuw kandidaat te stellen voor de rectorverkiezingen. Dat zegt ze in een interview met De Standaard. "Ik ben er verschillende keren op aangesproken. Maar ik kom niet terug op mijn beslissing", benadrukt ze.
Foto Kurt

Een week geleden werd er ook bij de vijfde stemronde voor de rectorverkiezingen in Gent geen tweederdemeerderheid gehaald. Dat betekent dat de hele verkiezingsprocedure hernomen wordt vanaf de kandidaatstelling, met mogelijk nieuwe duo's. 

Dat zou de mogelijkheid bieden aan huidig rector Anne De Paepe om opnieuw mee te dingen en zo misschien de impasse te doorbreken aan haar universiteit, maar De Paepe is formeel. "Ik ben er verschillende keren op aangesproken. Maar ik kom niet terug op mijn beslissing." 

Op de vraag waarom niet, herhaalt ze in de krant haar eerdere antwoord. "Er is mijn persoonlijke situatie, mijn man is afgelopen zomer overleden. En ik vond het tijd voor verandering. Het leven van een rector is erg intensief, zeker als er maar één vicerector is zoals in Gent. Dat is een zeer groot takenpakket. Ik wil zelf weer bepalen wat ik doe." 

In april bracht de krant De Morgen echter aan het licht dat De Paepe in een sfeer van intimidatie en onder druk van de loge beslist zou hebben dat ze zichzelf niet zou opvolgen. Daarover zegt ze nu dat dat uitgepraat is. "Ik praat met iedereen. In tijden van verkiezingen wordt het spel soms hard gespeeld. Voor mij behoort dit tot het verleden." 

"Niemand is van mij en ik ben van niemand"

De Paepe heeft ook kritiek op de manier waarop de media toen met dat nieuws zijn omgesprongen. "We leven in een gemediatiseerde maatschappij. Dat is goed, omdat er zo veel transparantie ontstaat over veel zaken. Maar de media slagen er lang niet altijd in om de complexiteit van bepaalde zaken weer te geven", zegt De Paepe. "Het is makkelijker om ergens een tegenstelling te zoeken dan alle nuances te vatten. De media staan onder tijdsdruk, zijn op zoek naar sensatie. Maar daardoor gaat die nuance wel verloren. Er ontstaat een oversimplificatie. Iets langer wachten voor een bericht te brengen, zou al veel beter zijn." 

Met die oversimplificatie doelt ze op de tegenstelling katholieken versus loge. "Individuele karakters spelen een veel grotere rol dan die grotendeels achterhaalde tweedeling." 

Wie haar voorkeur wegdraagt van de huidige kandidaten, laat ze in het interview niet merken. "Niemand is van mij en ik ben van niemand", lacht ze. 

De huidige kandidatenduo's Rik Van de Walle/Mieke Van Herreweghe en Guido Van Huylenbroeck/Sarah De Saeger beloofden na de vijfde ronde gesprekken te zullen aanknopen over de nieuwe verkiezingscyclus. Van de Walle en Van Herreweghe haalden in de vijfde ronde 58,10 procent van de stemmen. Van Huylenbroeck en De Saeger 32,57 procent. 

Meest gelezen