Jack Gleeson: "Ik ben op het juiste moment gestopt met King Joffrey"

Als de sadistische King Joffrey drukte de Ierse acteur Jack Gleeson verschillende seizoenen lang zijn stempel op de successerie "Game of thrones". Volgens het tijdschrift Rolling Stone behoort het personage tot de top 5 van gemeenste schurken op televisie ooit. Met dank aan de vrij sobere maar daarom niet minder doeltreffende acteerprestatie van Gleeson. Toch besliste Gleeson, die vandaag 25 wordt, om na de dood van zijn tv-personage niet te teren op die roem, maar zich terug te trekken in de grotere anonimiteit van het theater.

Als 9-jarig kind-acteur startte Gleeson nochtans zijn filmcarrière in de bioscoopfilm "Reign of fire", naast Matthew McConaughey en Gerard Butler. "Een typisch voorbeeld van een middelmatige film", aldus Gleeson in oktober 2016 op cultuurwebsite Vulture, "Ik herinner me vooral dat ik op een gegeven moment moest plassen. Maar ik mocht niet omdat we met opnames bezig waren. Ik heb dan maar in mijn broek geplast. Ik hoop dat niemand dat toen gemerkt heeft." Drie jaar later mocht hij opdraven in de blockbuster "Batman begins".

Maar de echte doorbraak kwam in 2011 met "Game of thrones", waarin hij de door en door slechte King Joffrey mocht spelen. King Joffrey werd een van de meest gehate tv-personages ooit, tot zijn dood in 2014.

Gleeson: "Met een grote glimlach op hun gezicht vertellen kijkers me dat ze me haten. Maar geslagen hebben ze me nog niet. Mochten ze dat doen, dan zouden ze in een instelling thuishoren. Nee, men is meestal erg vriendelijk tegen mij." (Fan Expo Canada, september 2016)

"De woorden en zinnen die ik moest zeggen, heb ik op een zo gemeen mogelijke manier gezegd. Ik probeer mezelf daarbij zo weinig mogelijk emotioneel bloot te leggen, want anders zou ik gek geworden zijn." (Vulture)

"Ik ben als acteur niet zo goed dat ik een emotionele band met mijn karakter opbouw. Ik stap gewoon de opnameset op en spreek de zinnen die ik vanbuiten geleerd heb zo goed mogelijk als ik kan." (Out & About New York, november 2016)

"Ik heb King Joffrey altijd een koning zonder enige ruggengraat gevonden. Conflictsituaties waren niet zo zijn ding." (Fan Expo Canada)

"Wat mijn beste scène in die serie was? Ik denk mijn laatste, toen ik als dood lichaam een ganse dag lang op een sokkel moest liggen. Ik heb toen eigenlijk geslapen. Werd dan weer wakker. Daaraan heb ik toch wel veel plezier beleefd. Al kan je ook zeggen dat het mijn slechtste scène was." (Vulture)

"Vier seizoenen "Game of thrones" was meer dan genoeg. Ergens moet je immers eindigen. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik op het juiste moment ben weggegaan. Sommigen die beroemd worden, beginnen zich beter dan de anderen te voelen. Ze staan boven de anderen. Zoiets geeft mij alvast een onaangenaam gevoel. Ik probeer daarvan zo ver mogelijk weg te blijven." (Vulture)

Na "Game of thrones" besliste Gleeson om eerst zijn studies "Filosofie" en "Theologie" af te werken. Tegelijkertijd ging alle aandacht naar het theatergezelschap "Collapsing horse", dat hij in 2011 samen met een aantal vrienden oprichtte. Met succes, want de voorstelling "Bears in space" kreeg in de 2e helft van vorig jaar na opvoeringen in Ierland, Engeland en de VS ronduit positieve commentaren.

"Bij "Game of thrones" ben je maar een klein radertje in een groot bedrijf. Maar ik wil creatief zijn: schrijven, iets verzinnen, grappige figuren uitwerken, liedjes maken, scenario’s afwerken. Ik wil artistiek een completer gevoel hebben." (Vulture)

"Mijn passie ligt bij dit theatergezelschap, meer dan bij wat dan ook." (New York Times, augustus 2016)

Gleeson werkt momenteel als dramaturg mee aan de komedie "The water orchard", die in juli in première zal gaan. In juni zal hij samen met zijn gezelschap te zien zijn tijdens het jaarlijkse Iers theaterfestival "The Kilkenny Cat Laughs", waar hij zal optreden met het theaterstuk "An Irishman abroad". Dat festival werd door nieuwswebsite The Guardian ooit omschreven als "the best little comedy festival in the world".

Meest gelezen