Maduro aan Trump: "Blijf met je vuile handen van Venezuela"

De Venezolaanse president Nicolas Maduro roept de Amerikaanse president Donald Trump op om "met zijn vuile handen van Venezuela te blijven". "Ga naar huis Donald Trump", zei hij in een televisietoespraak.

Donderdag heeft Donald Trump de situatie in Venezuela "een schande voor de mensheid" genoemd, op een persconferentie in het Witte Huis met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Diezelfde dag legde de VS ook sancties op tegen acht leden van het Venezolaanse Hooggerechtshof wegens arresten die naar hun mening "de autoriteit van de democratisch verkozen Venezolaanse wetgevende macht toe-eigenden". Het ging onder meer over de beslissing van het Hof om de uitvoerende macht de toestemming te geven om te blijven regeren tijdens de noodtoestand. Dat arrest kwam er nadat de oppositiepartij de controle overnam in het parlement in januari 2016.

Door de sancties zijn de activa van de betrokkenen, onder wie de voorzitter van het Hof, binnen de Amerikaanse jurisdictie bevroren. Amerikanen mogen ook geen transacties meer aangaan met hen.

Protesten

Sinds begin april protesteert de oppositie in Venezuela tegen Maduro en voor nieuwe verkiezingen. Bij die protesten kwamen al meer dan veertig mensen om het leven.

Naast Maduro's vertrek eist de oppositie ook de vrijlating van politieke gevangenen, en het toelaten van humanitaire hulp om de grote tekorten aan voedsel en medicijnen op te vangen.

Voor de vijftigste protestdag vandaag heeft de oppositie "het grootste machtsvertoon" sinds de start van de protesten aangekondigd.

Meest gelezen