Melania droeg geen hoofddoek: niks aan de hand, of toch wel?

Melania Trump droeg geen hoofddoek toen ze in Riyad de vliegtuigtrap afdaalde voor de begroeting door de Saudische koning Salman. Een vrouwelijke hoogwaardigheidsbekleder zonder hoofddoek in een streng-islamitisch land: kan dat eigenlijk wel? Ene Donald J. Trump vond zoiets in 2015 getuigen van een gebrek aan respect.

In januari 2015 brachten president Barack Obama en Michele Obama een bezoek aan Saudi-Arabië naar aanleiding van de begrafenis van koning Abdullah. Het bezoek vond plaats in een periode waarin de betrekkingen tussen Washington en Riyad gespannen waren door het nucleaire akkoord met Iran.

Het was echter Michelle Obama die het meest in de kijker bleek te lopen omdat ze op verschillende gelegenheden geen hoofddoek bleek te dragen. Zoiets valt op in een streng-islamitisch land waar veel vrouwen zelfs een niqab dragen, waarbij het hoofd nagenoeg volledig wordt bedekt, op de ogen na. 

Er kwam niet alleen kritiek vanuit Saudi-Arabië, maar ook uit de VS. Sommigen vonden het prima dat de toenmalige first lady een statement over gendergelijkheid maakte, maar Donald Trump wees erop dat de Saudi's beledigd waren door de manier waarop Michelle Obama zich had gekleed.

Naar goede trumpiaanse gewoonte ventileerde hij zijn mening via Twitter. "Veel mensen zeggen dat het fantastisch is dat Mevrouw Obama geweigerd heeft een hoofddoek te dragen in Saudi-Arabië, maar ze waren beledigd. We hebben al genoeg vijanden", schreef hij destijds.

Twee jaar later draagt zijn eigen vrouw, Melania Trump, evenmin een hoofddoek.

Het is overigens heus niet ongewoon dat hooggeplaatste westerse vrouwen zonder hoofddoek hun opwachting maken in Saudi Arabië. Zo bracht onze eigenste prinses Astrid in 2014 een bezoek aan het land, zonder hoofddoek.

Meest gelezen