Minister De Block wil psychologische hulp laten terugbetalen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat onderzoeken hoe ze psychologische hulp kan laten terugbetalen. Dat zegt ze in een weekendinterview met De Morgen waarin ze het ook onder meer heeft over de ziekenhuishervorming en over haar gewicht.
Nicolas Maeterlinck

"Ik wil een stap vooruit zetten in de geestelijke gezondheidszorg. We hebben vorig jaar de fundering gelegd, door het beroep van klinisch psycholoog te erkennen. Nu moeten we verder bouwen. Vrijdag is de federale raad voor de geestelijke gezondheidszorg geïnstalleerd en die gaat onderzoeken hoe we psychologische hulp kunnen terugbetalen. We weten dat sommige mensen zich soms tien jaar lang niet goed voelen, zonder dat ze de juiste hulp krijgen. Dat is vreselijk, dat zou niet meer mogen", zegt De Block in De Morgen.

Voor de financiering daarvan, wil de minister een plan uitwerken. "We moeten daar een stapsgewijs plan voor uitwerken, en kijken voor wie en wanneer terugbetaling het dringendst is. In elk geval vind ik het belangrijk om dat te realiseren. Een op de drie mensen krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen."

Een protocol voor huisartsen zodat ze minder antidepressiva voorschrijven bestaat al. Toch zijn er nog huisartsen die te snel pillen voorschrijven, bijvoorbeeld bij liefdesverdriet.

"Dat is een gewoon rouwproces", benadrukt De Block. "Ik kreeg zulke patiënten vroeger ook over de vloer, maar schreef nooit meteen pillen voor. Soms kan een goed gesprek al helpen, zeker met een psycholoog. Helaas schrijven huisartsen soms te snel pillen voor - antidepressiva in combinatie met angstremmers, bijvoorbeeld. Dan is het op den duur niet meer verantwoord dat mensen nog achter het stuur kruipen. En met alleen maar pillen krijgen mensen hun verdriet zeker niet verwerkt. Bij een milde depressie is het trouwens sowieso niet aangewezen om meteen medicatie voor te schrijven." 

Hervorming ziekenhuissector

Eerder deze week zat de ziekenhuishervorming van De Block opnieuw in het nieuws. De sector zal grondig worden hervormd. De ziekenhuizen gaan op eigen initiatief netwerken vormen zodat ze niet meer allemaal dezelfde specialiteiten moeten aanbieden. 

"Een hele grote hervorming", zegt De Block. "En de eerste keer dat zoiets in ons land gebeurt. Ik heb dat al aangekondigd in mijn eerste interview als minister van Volksgezondheid, en toen werd daarmee gelachen. Maar nu is het zover."

Volgens De Block moeten ziekenhuizen nu te veel investeren, onder meer in machines en wanneer ze moeten besparen doen ze dat eerst op verplegend personeel. "Daarom zeggen we nu: stop met die race, organiseer u in een netwerk en deel uw expertise. Dat zal betekenen dat mensen soms verder moeten rijden voor de gepaste zorg, maar het zal de kwaliteit enorm verbeteren."

"Ik heb iets wat ik niet kan verbergen"

In het lange interview komt ook het gewicht van de minister ter sprake. "Het is wat het is", reageert de minister. "Ik heb iets wat ik niet kan verbergen." 

Op de vraag of ze anderen niet zou kunnen helpen met haar verhaal, reageert ze als volgt. "Mijn verhaal? Ik heb altijd alles gedaan wat ik wilde. Ik wilde geneeskunde studeren en bij de dienst studieadvies zei men dat ik beter geschikt was voor verpleegkunde, omdat iemand met mijn lichaam goed mensen in en uit bed kan tillen. Toen de man van het studieadvies mij dat vertelde, zei ik: "Salut en de kost, ik ben weg!" Ik heb twee gezonde kinderen en ben getrouwd met de man die ik wilde. Dan heb ik een carrière uitgebouwd en ben ik in de politiek gegaan. (...) (fel) Een mens heeft het lichaam dat hij heeft. En ik ken mensen die mij een voorbeeld vinden omdat ze vroeger uitgelachen en gefrustreerd waren, en nu zien dat dat helemaal niet nodig is."

Worstelen met je gewicht, noemt De Block een levenslange strijd, die bijna elke mens moet voeren. "Ik stel de mensen niet gerust en heb dat nooit gedaan. Ik zeg nooit dat je je erbij moet neerleggen, maar wel dat ik weet hoe moeilijk het is en dat het een levenslange strijd is. Het is evident dat je zo gezond mogelijk moet leven en als arts heb ik dat altijd tegen mijn patiënten gezegd. Mijn punt is dat je mensen niet mag beoordelen of veroordelen op basis van hun uiterlijk." 

Meest gelezen