Trump beklinkt grote militaire deal in Saudi-Arabië

De Verenigde Staten en Saudi-Arabië hebben een grote wapendeal ter waarde van 110 miljard dollar afgesloten. De overeenkomst werd bezegeld door president Donald Trump die op bezoek is in Saudi-Arabië. De presidentiële Air Force One is vanmorgen geland op de luchthaven van de hoofdstad Riyad. Trump en first lady Melania werden met alle egards verwelkomd door de Saudische koning Salman.

Enkele uren na zijn aankomst in Riyad begonnen Trump en Salman aan hun officiële besprekingen. Belangrijke gespreksonderwerpen zijn de strijd tegen moslimterrorisme,- waarbij Washington meer verwacht van Riyad, en de manier waarop het regime in Iran moet worden aangepakt, waarbij Riyad een strengere houding van Washington verwacht. Het sjiitische regime in Teheran wordt in Riyad beschouwd als een bedreiging.

Naast het aanhalen van de relaties tussen de twee landen stond ook een wapendeal ter waarde van maar liefst 110 miljard dollar op de agenda. Het gaat onder meer om een raketschild, oorlogsschepen, pantservoertuigen en munitie. Daarnaast zouden er in Saudi-Arabië 150 Blackhawk-helikopters worden geassembleerd, wat op zichzelf al goed is voor 6 miljard dollar en 450 arbeidsplaatsen in Saudi-Arabië. 

Lees verder onder de foto

Het is de eerste buitenlandse reis van Trump sinds hij in januari de eed heeft afgelegd. Zijn programma is bijzonder gevuld: na Saudi-Arabië gaat hij nog naar Israël, Vaticaanstad, Brussel en Sicilië.

Morgen woont Trump in Riyad een Arabisch-islamitische top bij. Hij zal er ook een toespraak houden. Op de top zelf zelf zal het gaan over de strijd tegen moslimextremisten en de groeiende invloed van Iran in de regio.

Lees verder onder de video

Donald Trump wordt vergezeld door first lady Melania, die voor de gelegenheid gekleed was in een sober zwart broekpak, zonder hoofddoek. Koning Salman gaf haar een hand, maar daarna moest ze wel over de rode loper achter alle mannen. Ook dochter Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner maken deel uit van de presidentiële delegatie.

Het bezoek van Trump is ook bedoeld om de banden tussen Washington en Riyad weer te verstevigen. Die relatie was onder diens voorganger Obama enigszins onder druk komen te staan na het nucleaire akkoord met Iran, een gezworen vijand van het Saudische regime. De Saudi's hebben de Amerikaanse president in elk geval al bedacht met de Abdel Azizmedaille - de hoogste Saudische onderscheiding - "voor zijn inspanningen om de bilaterale banden tussen de twee landen te verbeteren en wereldwijd vrede en stabiliteit te verspreiden".

De reis van Trump vindt plaats tegen een achtergrond van chaos en perslekken in Washington.

Meest gelezen