Vrouwen voeren EU-legers aan: glazen plafond doorbroken?

Nu Sylvie Goulard benoemd is tot minister van Defensie van Frankrijk hebben vier belangrijke EU-landen een vrouw als minister van Defensie. Hoewel dit eigenlijk geen punt meer zou mogen zijn, heeft denktank Royal United Services Institute het over een glazen plafond dat doorbroken is.
Sylvie Goulard en Emmanuel Macron bezoeken de Franse troepen in Mali

Eerder deze week kwamen de ministers van Defensie van de Europese Unie samen in Brussel. Vijf van hen zijn vrouwen, en het gaat om de ministers van belangrijke landen: Ursula von der Leyen voor Duitsland, Roberta Pinotti voor Italië, Maria Dolores de Cospedal voor Spanje, Jeanine Hennis-Plasschaert voor Nederland en Sylvie Goulard voor Frankrijk. Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk zijn bovendien de vier grootste EU-economieën, als we Groot-Brittannië buiten beschouwing laten. 

"Het lijkt erop dat hier een glazen plafond wordt doorbroken", zegt Alexandra Ashbourne-Walmsley van denktank Royal United Services Institiute aan The Guardian. "Het zou eigenlijk geen punt meer mogen zijn, maar dat is het wel zo lang de VS geen vrouw als minister van Defensie heeft gehad." Het departement defensie wordt door velen nog altijd beschouwd als een bij uitstek "mannelijk departement". 

Hoe dan ook zal Sylvie Goulard een belangrijke rol spelen in de Europese defensie, want na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie zal Frankrijk de enige kernmacht van de EU zijn. Goulard is overigens niet de eerste vrouw die aan het hoofd van het Franse leger komt: van 2002 tot 2007 was Michèle Alliot-Marie al minister van Defensie onder president Chirac.

Indira Gandhi werd in 1975 de eerste vrouw op defensie van een belangrijk land, in India. In de Europese Unie verzette Elisabeth Rehn de bakens in 1990, toen ze minister van Defensie van Finland werd.

Maar eigenlijk was het de "Iron Lady" die in 1986 de bakens verzette tijdens een bezoek aan Britse troepen in West-Duitsland. Premier Margaret Thatcher zette haar stoerheid op haar eigen unieke manier in de verf door in een tank over de heide te zoeven.  

Meest gelezen