WO II-veteraan krijgt verloren armband 73 jaar na landing in Normandië weer in handen

Een Amerikaanse oorlogsveteraan van 93 is herenigd met de zilveren armband van zijn moeder die hij verloor na de landing in Normandië in juni 1944. Dat melden Franse en Amerikaanse media. Het kleinood was bij toeval opgedoken in de berm naast een veld in Hiesville.

Een zilveren armband met daarin gravures van zijn naam, zijn immatriculatienummer en de boodschap "Keer snel naar huis terug": dat kreeg de toen 20-jarige Amerikaanse soldaat John E. Hill uit Syracuse in de staat New York in het voorjaar van 1944 van zijn moeder cadeau vlak voor hij de Atlantische Oceaan zou oversteken om in Frankrijk te gaan vechten.

Op 7 juni 1944 zette hij voet aan de grond op Omaha Beach, een dag na de beroemde landing in Normandië die het begin van het einde van WO II inluidde. De armband droeg hij daarbij dicht bij zich in de borstzak van zijn jas. Onderweg van Isigny-sur-Mer naar Saint-Lô gingen dieven echter met die jas aan de haal. Weg was de armband.

"Hij bleek nog in leven, ongelooflijk!"

Hill overleefde de oorlog en keerde nadien naar huis terug. Uit schaamte durfde hij zijn moeder niet op te biechten dat hij haar armband was kwijtgespeeld. 73 jaar later hoeft hij zich niet langer te generen want sinds kort heeft hij het kleinood terug in handen.

In april jongstleden dook de armband plots op in de berm naast een veld in Hiesville, een dorp in Normandië. De lokale historicus Mathieu Delamotte schoot hierop in actie in de hoop de rechtmatige eigenaar te vinden. "In de armband waren twee inscripties gegraveerd: de naam John E. Hill en het immatriculatienummer 12141290", vertelt hij aan La Presse de la Manche. "Na een zoektocht op het internet kreeg ik de hulp van een bibliothecaris in de VS die hem wist op te sporen. Hij bleek nog in leven, ongelooflijk!"

Niet lang daarna spraken Delamotte en de inmiddels 93-jarige Hill elkaar via Skype. Recent heeft de historicus de armband met een speciale levering richting de veteraan gestuurd samen met enkele typische koekjes uit Sainte-Mère-Eglise. "Hij heeft het pakket goed ontvangen", zegt Delamotte. "Ik heb hem ook enkele vragen gesteld over zijn parcours en zijn regiment want het was moeilijk die via de webcam te stellen. Ik hoop dat hij binnenkort antwoordt."

Meest gelezen