Zikamug kan tot 3 virussen in een keer verspreiden

Naast het zikavirus kunnen ook het chikungunyavirus en het denguevirus simultaan in de Aedes aegypti overleven, zo stellen Amerikaanse onderzoekers. Dat betekent dat de zikamug in theorie drie virussen tegelijk kan verspreiden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
De Aedes aegypti (archieffoto).

Ze was begin vorig jaar niet uit het nieuws te slaan: de zikamug of de Aedes aegypti die het gelijknamige virus over de beide Amerika's en bij uitbreiding de hele wereld verspreidde. Vooral voor zwangere vrouwen was en is de ziekte gevaarlijk omdat die tot microcefalie of een verkleinde schedel van de foetus kan leiden.

Uit een studie van de Colorado State University in de VS blijkt nu dat de zikamug potentieel nog gevaarlijker is. In het diertje kan niet alleen het zikavirus overleven, maar ook het chikungunyavirus en het denguevirus en dit simultaan, zo hebben de wetenschappers ontdekt.

Concreet hebben ze de muggen in het laboratorium doelbewust met de drie virussen geïnfecteerd. Dat twee virussen zouden overleven, hadden ze verwacht omdat dit in de natuur wel vaker voorkomt. De wetenschappers dachten echter dat drie virussen niet simultaan in de mug zouden standhouden omdat ze elkaar zouden bekampen, maar toch bleven ze naast elkaar bestaan.

Coïnfectie

De kans dat de zikamug in de vrije natuur mensen met de drie virussen tegelijk besmet door hen te bijten, is volgens de wetenschappers erg klein. Een zogenoemde coïnfectie met twee virussen komt wel vaker voor. Tegelijk ontsnapt deze vorm van infectie vaak aan het oog van artsen en is ze te weinig bestudeerd. Zo is het niet duidelijk of een coïnfectie ook zwaardere gevolgen heeft voor de patiënt.

De wetenschappers willen de simultane aanwezigheid van twee en meer virussen in de zikamug nader onderzoeken om na te gaan hoe de virussen zich telkens gedragen en welke virussen de mug wel of niet kan doorgeven als ze mensen bijt. Daarbij willen ze ook het gelekoortsvirus bestuderen omdat dit eveneens in de zikamug kan voorkomen.

Meest gelezen