"In 2 jaar 20 CIA-informanten in China vermoord of gevangengenomen"

Tussen 2010 en 2012 zijn in China 18 tot 20 CIA-informanten vermoord of gevangen genomen. Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met voormalige CIA-medewerkers. Eén van de spionnen zou voor de ogen van zijn collega's zijn doodgeschoten.

Het is niet duidelijk hoe de Chinezen de spionnen op het spoor waren gekomen. Mogelijk werd de CIA gehackt of was er een dubbelspion, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens Amerikaanse ambtenaren gaat het om het meest ernstige informatielek in decennia. 

The New York Times baseert zich voor het verhaal op gesprekken met vier voormalige CIA-medewerkers. Officieel geeft de CIA geen commentaar op het verhaal.

Eind 2010 begon de stroom van informatie uit China op te drogen. Vanaf 2011 werd het duidelijk dat mensen verdwenen. Eén collega zou doodgeschoten zijn voor de ogen van zijn collega's. Dat moest andere informanten afschrikken. Volgens de getuigen zouden in totaal zeker 12 informanten vermoord zijn. 

Operatie Honey Badger

Op het hoofdkwartier van de CIA werd duidelijk dat China het Amerikaanse inlichtingennetwerk aan het ontmantelen was. Samen met de FBI werd een onderzoek gestart om het lek te onderzoeken, die operatie kreeg de codenaam Honey Badger (honingdas, een dier dat bekendstaat om zijn roofzucht en moed). 

Het onderzoek concentreerde zich uiteindelijk op een voormalige CIA-medewerker, maar er was niet genoeg bewijs om hem aan te houden. 

Volgens The New York Times is de CIA nog niet hersteld van het verlies. In 2013 werd er wel gestart met de opbouw van een nieuw netwerk, maar dat is in China erg moeilijk omdat de Chinese inlichtingendiensten erg efficiënt zijn. 

Meest gelezen