"Is dit buitenlands beleid van Trump, of het uitmelken van de Saudische koning?"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft in een tweet de aanvallen door de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land veroordeeld. Hij suggereert dat de VS de Saudische koning voor 480 miljard wil uitmelken.
AP2013

Het gaat om de eerste officiële reactie van Iran na de toespraak van Trump van in de Saudische hoofdstad Riyad, waarin hij Iran ervan beschuldigde het terrorisme te ondersteunen. De Amerikaanse president riep op het land te boycotten.

Eerder had de Saudische koning Iran ook al het speerpunt van internationaal terrorisme genoemd, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van het land tijdens een persconferentie met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson herhaaldelijk verwees naar de rol van Teheran als helper van de terreur.

"Iran, dat net echte verkiezingen heeft gehouden, werd aangevallen door de Amerikaanse president in dit bastion van de democratie en de gematigdheid", aldus Zarif, zo verwijzend naar Saudi-Arabië, waar een onverkozen koning regeert. "Gaat het om buitenlands beleid, of om het uitmelken van de koning van Saudi-Arabië voor 480 miljard?"

Washington en Riyad en hebben gisteren, tijdens de eerste dag van het bezoek van Trump aan het land, megacontracten ondertekend voor honderden miljarden dollars, waaronder 110 miljard voor de aankoop van Amerikaanse wapens door Saudi-Arabië. Het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran staan lijnrecht tegenover elkaar rond alle regionale conflicten, zoals die in Syrië of Jemen.

De gematigde en hervormingsgezine Iraanse president Hassan Rouhani, die zich inzet voor meer openheid tegenover het Westen, werd vorige week nog met een ruime meerderheid herverkozen. De VS hebben terughoudend gereageerd op die herverkiezing.

Meest gelezen