"Speech Trump is vrijgeleide om mensenrechten aan de laars te lappen"

Historicus en Midden-Oostenkenner Koert Debeuf omschrijft de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump in Saudi-Arabië als zorgwekkend, vooral omdat zo eenzijdig de Saudische kaart wordt getrokken en de strijd tegen het terrorisme zowat de enige prioriteit lijkt, terwijl er in het Midden-Oosten nog wel een hele reeks andere problemen bestaan.
AFP or licensors

"Ik vind dit redelijk zorgwekkend", zegt Koert Debeuf aan onze redactie. "Dit moet zowat de eerste president sinds lang zijn die in de regio een toespraak komt houden en het niet heeft over mensenrechten, vrouwenrechten en democratie." Debeuf kent het Midden-Oosten goed: hij heeft een tijd in Egypte gewoond.

"De boodschap van Trump lijkt wel te zijn dat alles goed komt zolang je maar het terrorisme bestrijdt. Zijn toespraak is eigenlijk een vrijgeleide voor alle in Riyad aanwezige leiders dat ze de mensenrechten aan hun laars kunnen lappen."

"De toespraak bevatte nauwelijks een boodschap van hoop. Het is alsof Arabische jongeren alleen maar een toekomst zouden hebben als het terrorisme weg is. Wat dan met het slechte onderwijs en de vrijheid van meningsuiting?" Koert Debeuf omschrijft de toespraak van Donald Trump als eenzijdig.  

Fel tegen Iran

Het is hem ook opgevallen dat Trump bijzonder hard van leer trekt tegen Iran, dat volgens hem terreur faciliteert. "Het lijkt wel of de "as van het kwade" van George W. Bush terug is, met IS en Iran in een hoofdrol. En dat amper twee dagen nadat een hervormer de Iraanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen."

"Met Trump kiest Washington heel hard de zijde van de Saudi's", stelt hij vast. "Nochtans kan je er zeker van zijn dat veel landen die vandaag in Riyad aanwezig zijn helemaal niet zo op de Saudische lijn zitten." Debeuf noemt onder meer Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Koeweit, Soedan, en zelfs Egypte. "Vergeet niet dat de Iraanse sjah in Egypte begraven ligt."

"We hebben hier vooral gezien dat de relatie tussen de VS en Saudi-Arabië nieuw leven wordt ingeblazen, waardoor de positie van het Saudische koningshuis wordt versterkt", aldus Debeuf. Hij wijst erop dat er met name in Europa dezer dagen net heel wat kritiek op het regime in Saudi-Arabië bestaat.

Meest gelezen