"Twin Peaks" maakt na 25 jaar comeback: vijf vragen en antwoorden

Fans van “Twin Peaks” kunnen stilaan beginnen aftellen. Vijfentwintig jaar na de tweede – en meteen laatste – reeks, keert de populaire serie vanavond terug op de Amerikaanse televisie. Waarover gaat de reeks? En waarom is deze terugkeer zo bijzonder? We lijsten het even op.

Waarover ging “Twin Peaks”?

Jonge lezers zullen het wellicht in Keulen horen donderden, maar begin de jaren 90 hield “Twin Peaks” miljoenen mensen wereldwijd in de ban. De reeks ging over het gelijknamige provinciestadje waar het populaire schoolmeisje Laura Palmer dood werd aangetroffen. FBI-agent Dale Cooper startte een onderzoek en ging op zoek naar haar moordenaar.

De eerste reeks van negen afleveringen kende een enorm succes en dus bestelde zender ABC vrijwel meteen een tweede reeks van zo maar even 22 stuks. Ook toen zag de tv-zender bijzonder goede kijkcijfers, al zakten die weg na aflevering negen. Toen werd namelijk – onder druk van de zender en tegen de zin van de makers – de moordenaar onthuld. De aandacht verzwakte, de nieuwe verhaallijnen sloegen niet aan.

Het einde van de tweede reeks raakte wel weer op niveau en liet de kijkers achter met een behoorlijke cliffhanger. Door de mindere kijkcijfers twijfelde ABC echter om nog een reeks te bestellen. Iets wat uiteindelijk ook niet werd gedaan.

Als opfrissing voor de nieuwe reeks werd er een samenvatting van de eerste twee reeksen gelanceerd. Fris uw geheugen op in minder dan twee minuten.

Waarom was de serie zo bijzonder?

De eerste twee reeksen werden uitgezonden in 1990 en 1991 en vielen in die tijd op in hun soort. Makers David Lynch en Mark Frost waren namelijk de eersten die een tv-reeks maakten alsof het een film was en brachten zowel technisch als inhoudelijk een huzarenstukje op het scherm. Zonder het te beseffen zetten ze de toon voor de reeksen die later zouden verschijnen en die we tot op de dag van vandaag op het scherm zien.

Waarom is de terugkeer opmerkelijk?

Dat een serie na vijfentwintig jaar met een vervolg komt, is sowieso al bijzonder. Maar ook de totstandkoming liep in dit geval niet altijd van een leien dakje. Alles begon bij de Amerikaanse betaalzender Showtime, die enkele jaren geleden interesse toonde in een derde reeks. In 2014 kwam er een officiële aankondiging en gingen Lynch en Frost aan tafel zitten om een scenario op papier te zetten.

Lang duurde de feestvreugde niet, want na amper een jaar stapte Lynch op. Hij eiste meer budget om een langere reeks te maken, maar kreeg dat aanvankelijk niet. Even zag het er niet goed uit, maar onder anderen fans en medewerkers van de reeks riepen op om terug in het project te stappen. Een lang gesprek heelde alle wonden, want in de aftiteling van de reeks die vannacht van start gaat, zal Lynch net als Frost te zien zijn. 

Wat mogen we verwachten van de nieuwe reeks?

De voorbije maanden hield iedereen de lippen stijf op elkaar en ook nu is er nog niet veel geweten over het scenario. De makers hebben wel al laten weten dat de reeks zich in de huidige tijd zal afspelen en dus vijfentwintig jaar na de bewuste cliffhanger. Op het einde van de tweede reeks zagen de kijkers namelijk dat Cooper nog leefde, maar dat zijn geest was bezeten door de moordenaar van Palmer. Dé vraag voor de aflevering vanavond? Hoe gaat het nu met hem, zoveel jaar na de bewuste feiten?

Ook over de cast werd lang geheim gedaan. In totaal spelen maar liefst 217 mensen mee in de nieuwe reeks. Onder hen ook veel acteurs die we kennen uit de eerste twee reeksen. Denk aan: Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Dana Ashbrook (Bobby Briggs), Sheryl Lee (Laura Palmer) en Kyle MacLachlan (Dale Cooper).

Daarnaast zullen er ook heel wat nieuwe gezichten opduiken. Zo doen ook Naomi Watts, Monica Bellucci, Jim Belushi, Laura Dern en Ashley Judd mee. Muzikanten Eddie Vedder van Pearl Jam en Robin Finck van Nine Inch Nails en Guns N' Roses krijgen ook een rolletje.

Waar kunnen we de nieuwe reeks bekijken?

De eerste aflevering van de nieuwe reeks wordt vannacht (onze tijd) uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender Showtime. Gelijktijdig kunnen ook Telenet-klanten kijken via Play More. Deze winter staat de serie gepland bij Vier.

Meest gelezen