Al Gore stelt nieuwe klimaatfilm voor in Cannes: "Niemand kan ons stoppen"

Al Gore stelt op het filmfestival van Cannes zijn nieuwe klimaatdocumentaire voor. "An inconvenient sequel" schetst een beeld van waar we staan, tien jaar na "An inconvenient truth". De officiële première is pas morgen, maar onze reporter Ward Verrijcken kon Al Gore vandaag al spreken. "Deze klimaatbeweging is niet te stoppen."

Al Gore en Cannes, het blijken twee handen op één buik. In 2006 kwam hij langs voor de première van zijn eerste - en later met een Oscar bekroonde - klimaatdocumentaire “An inconvenient truth”. Meer dan tien jaar later staat hij er weer, deze keer voor de première van zijn vervolgfilm. 

Thriller

Het contrast tussen zijn eerste en tweede film kan nauwelijks groter zijn. Waar “An inconvenient truth” niet veel meer was dan een registratie van de presentatie die hij op heel wat plekken op dat moment gaf, is “An inconvenient sequel” opgebouwd als een echte film.

Een groot deel van de film is opgenomen op de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Die dreigde even te mislukken omdat India bepaalde zaken weigerde te ratificeren. “Op een thrillerachtige manier toont de film hoe Al Gore het zelf in handen neemt, verschillende wereldleiders begint te bellen en ze probeert te overtuigen om India onder druk te zetten", zegt VRT-filmjournalist Ward Verrijcken, die de film al kon bekijken.

“Al Gore wordt in de film afgebeeld als de grote held die de klimaatconferentie heeft laten lukken”, zegt Verrijcken nog. “Het is mooi gemaakt, maar het lijkt op sommige momenten wel behoorlijk geregisseerd. Anderzijds moet je toegeven dat wat hij doet wel noemenswaardig is. Hij is al decennia het gezicht van de klimaatbeweging en neemt dat ook heel serieus.”

Tijd voor actie

De film wil vooral laten zien dat er oplossingen mogelijk zijn. "Het is een nieuw hoofdstuk, na "An inconvenient truth"", zegt Al Gore in een gesprek met VRT Nieuws. "Meer en meer mensen zien niet langer enkel de waarschuwingen van de wetenschappers, ze zien de veranderingen ook zelf. Denk maar aan de natuurrampen op tv."

"Tien jaar geleden wisten we nog niet hoe we het konden oplossen, ondertussen weten we dat wel", zegt de filmmaker. Hij verwijst onder meer naar zonnepanelen, windenergie en de vele andere vormen van hernieuwbare energie die vandaag de dag mogelijk zijn. "We kunnen dit oplossen. We weten hoe het moet. Nu is het tijd voor actie. Dat is de boodschap van deze film."

Maar wat met de Verenigde Staten? President Donald Trump staat er niet voor bekend de visie van Al Gore te volgen en ook binnen zijn kabinet ontkennen veel medewerkers de klimaatverandering. "De afgelopen maanden hebben getoond dat niemand deze klimaatbeweging (die de klimaatverandering wil aanpakken, nvdr.) kan stoppen. Maatregelen van Trump zijn geblokkeerd door rechtbanken of door het Congres en ook in heel wat Amerikaanse staten probeert het beleid de klimaatverandering aan te pakken."

"Ik heb met Trump gesproken, kort nadat hij president is geworden", besluit Al Gore. "Ik heb kritiek geuit op zijn visie, maar heb hem vooral gevraagd om niet uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. We weten nog niet wat hij gaat beslissen, maar ik ben hoopvol. Deze klimaatbeweging is niet te stoppen. We winnen, maar het gaat te traag. Het moet sneller."

De film "An inconvenient sequel" is bij ons vanaf september te zien in de bioscoop. 

Meest gelezen