Beke: "Wij kijken naar economie en zorgen voor sociale bescherming"

CD&V is de behoeder van de sociale bescherming. Dat stelt voorzitter Wouter Beke in een interview met de krant De Zondag in de aanloop naar Rerum Novarum. "De weg van het moedige midden is misschien niet de makkelijkste, maar wel de enige juiste", zegt hij.

Beke wil zich niet laten opsluiten in het links-rechtsschema en gelooft dat er in Vlaanderen een breed draagvlak bestaat voor zijn idee van het moedige midden. "Een christendemocraat is iemand die gelooft in het moedige midden, in kansen en verantwoordelijkheden, streng zijn voor wie niet mee wil, solidair met wie het nodig heeft", zegt hij.

Hij beseft dat zijn partij hiermee niet de makkelijkste weg kiest, maar hij gelooft wel dat dit de enige weg is. "In een tijd waarin velen polariseren, zijn er krachten nodig die dat tegengaan. Als je afwijkt van je eigen overtuiging, kom je vroeg of laat jezelf tegen." 

Beke benadrukt dat CD&V de enige partij is in de regering die zowel oog heeft voor de economie als voor de sociale bescherming. "Het beschikbaar inkomen stijgt, het aantal werklozen daalt met 100.000 op twee jaar tijd, het aantal mensen met armoederisico daalt met 57.000, de betaalbaarheid van de pensioenen is gegarandeerd, het budget van de gezondheidszorg groeit, ondanks besparingen. Men moet goed beseffen dat dit dankzij de christendemocraten is. De drie liberale partijen in de regering kijken naar de economie, wij kijken naar de economie én zorgen voor de sociale bescherming." 

"Ik heb Demir niet gesproken"

Het was ook in De Zondag dat staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) CD&V een moslimpartij noemde. Een uitspraak die bij de partij niet in goede aarde viel en waarvoor ze excuses eisten. In het interview van vandaag laat Beke weten dat hij Demir sindsdien niet meer gesproken heeft. Hij sprak wel met partijvoorzitter Bart De Wever en met premier Charles Michel. 

"Een regeringslid hoort niet te zegen dat zij de Vlamingen waarschuwt voor een coalitiepartner", zegt Beke. "Dat is van de pot gerukt. Voor ons was het simpel: ofwel boeken we verder resultaten, ofwel hoeft het niet meer. De eerste proof of the pudding was vorige zondag, de superministerraad. En dat was goed. Ik hoop dat dat zo blijft." 

Meest gelezen