De 5 boeken die het leven van Freek Braeckman hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt televisiepresentator Freek Braeckman over zijn vijf lievelingsboeken. "Een goed boek is als een grootouder: een unieke bron van wijsheid waar je naar eigen goeddunken mag uit putten."

Na zes jaren "Het Journaal" en zes seizoenen "Café Corsari" te hebben gepresenteerd, werd het voor Freek Braeckman (38) tijd om een eigen kindje te laten geboren worden. Deze week schoot zijn nieuw programma "Typisch Mensen" uit de startblokken. Wat is het verschil tussen wat mensen zeggen dat ze doen en wat ze werkelijk doen?

De antropoloog in Braeckman komt ook sterk naar voren in zijn boekenkeuze. "Heel intuïtief en recht uit het hart." Lezen ziet hij als een primaire behoefte, net als lichaamshygiëne, voeding en beweging. In de derde kleuterklas heeft hij zichzelf leren lezen en sindsdien is hij nooit meer gestopt. "Ik heb altijd een boek op zak voor kleine dode momentjes. Ook mijn huis staat er vol mee."

Vijf boeken kiezen is volgens Braeckman net als je twee favoriete grootouders kiezen: een bijzonder sadistisch dilemma. "Nu ik erover nadenk, een goed boek is als een grootouder. Een unieke bron van wijsheid waar je naar eigen goeddunken mag uit putten. Voor zover het in je eigen kraam past." Daarom wil hij zich nu al verontschuldigen bij Bart Moeyaert, Nassim Nicholas Taleb, Elena Ferrante, Harry Mulisch, Peter Buwalda, Louis Paul Boon, Osamu Tezuka, Art Spiegelman, Hilde Smeesters, Willem Elsschot, William Shakespeare, Dan Ariely, J.K. Rowling, Kurt Vonnegut, Julian Barnes, John Irving, J.R.R. Tolkien, J.D. Salinger, Anthony Horowitz, Brett Easton Ellis, Stefan Hertmans en honderd anderen. "Want ook zij hadden in deze lijst moeten staan."

1. Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything - Stephen Dubner en Steve

Wat gebeurt er als een eigenzinnige econoom en een journalist met een open geest elkaar ontmoeten? Dan ontstaat er volgens Braeckman magie. Het boek heeft geen eenduidig thema, maar Dubner en Levitt werden wel beroemd omdat ze een verband vonden tussen abortus en criminaliteit en tussen zelfmoordterrorisme en levensverzekeringen. "Maar mij hebben ze vooral blijvend veranderd omdat ze me anders naar de wereld, de mens en mezelf hebben leren kijken. De gelijknamige podcast is zo mogelijk nog meer de moeite."

2. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

"Om te begrijpen hoe de wereld draait, hoe de maatschappij werkt en hoe mensen handelen is inzicht in het menselijk gedrag onontbeerlijk", vertelt Braeckman. "Het klinkt als een open deur, maar journalistiek zonder dat inzicht vervalt in meningenstapels, steekvlamberichtgeving en waarzeggerij. Kahneman en Tverski hebben als psychologen het kader gebouwd om gedrag te kunnen begrijpen, wat terecht de Nobelprijs Economie heeft opgeleverd."

Kahneman gaat in op de twee verschillende manieren waarop het menselijk brein denkt. Manier 1: snel, intuïtief en emotioneel. Manier 2: langzamer, doelbewuster en logischer. Wanneer kunnen we op onze intuïtie vertrouwen en wanneer niet? Hoe kunnen we de voordelen van langzaam denken benutten? En hoe kunnen we ons beschermen tegen mentale fouten die vaak problemen veroorzaken? "Lees en leer jezelf en je naasten kennen."

3. Daantje de wereldkampioen – Roald Dahl

"Daantje de wereldkampioen" is waarschijnlijk het eerste boek dat Braeckman ooit las. "Het boek dat me heeft leren lezen van de schrijver die me heeft leren lezen over het ventje dat ik als kleine jongen wenste te zijn." Het is een bijzonder vader-zoonverhaal: Daantje zijn vader stroopt graag af en toe een fazant omdat het enorm spannend is en bovendien lekker. Wanneer hij aan Daantje enkele methoden uit de doeken doet om fazanten te stropen, belanden ze in een reeks spannende en originele avonturen.

"Ik ontdekte dat een goed boek een boek is dat over jezelf gaat. Dat is ook de reden waarom de scheiding tussen fictie en non-fictie zo beledigend is. Toen ik het op mijn beurt voorlas aan mijn kinderen is me dat alleen maar duidelijker geworden. Voorlezen is trouwens zowat de innigste communicatievorm die ik ken."

4. Caesarion – Tommy Wieringa

"Wieringa is naar mijn smaak de grootste in ons taalgebied vandaag", vertelt Braeckman. "Omdat zijn taal even scherp is al zijn observatievermogen. Je hebt verhalenvertellers en je hebt zinnenschrijvers. Wieringa is het allebei en plant zijn romans ook in de actuele werkelijkheid."

Braeckman kiest "Caesarion" omdat het zo’n bijzonder boek is over de altijd dreigende vergankelijkheid van zelfs de intiemste relaties met een vader die hem al vrij vroeg gesmeerd is en een moeder die haar – voor het hoofdpersonage tot dan onwetende – pornocarrière in LA weer wil oppikken.

5. Extremely loud & incredibly close – Jonathan Safran Foer

Oskar Schell, een negenjarige jongen wiens vader stierf op 9/11, vindt in een kleerkast een vaas met daarin een sleutel. Een sleutel die tot zijn vader behoorde, maar waartoe dient het? En op welk New Yorks slot past het? "Een boek dat me heeft doen huilen. Het is een treffend voorbeeld van hoe fictie en non-fictie elkaar kunnen raken. Een verhaal over een klein jongetje dat zijn vader mist, maar eigenlijk gaat het in de eerste plaats over u en mij en hoe we altijd en voor alles nood hebben aan geborgenheid."

Meest gelezen