De trip van Trump en het jawoord van Pippa: dit nieuws mocht u dit weekend niet missen

Op het hoogtepunt van het communie- en lentefeestseizoen is het niet evident de actualiteit tijdens het weekend op de voet te volgen. Daarom bundelen we hieronder de belangrijkste nieuwsfeiten van de voorbije 48 uur.

1. Pippa Middleton heeft jawoord gegeven

In het Verenigd Koninkrijk heeft gisteren het huwelijk van het jaar plaatsgevonden. Rond 13 uur onze tijd hebben Pippa Middleton en James Matthews elkaar eeuwige trouw beloofd in Englefield. Zij is de zus van Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William. Hij is een voormalig autocoureur en financieel expert. Verschillende leden van de Britse koninklijke familie woonden de plechtigheid bij. Prins George en prinses Charlotte mochten als bruidskinderen opdraven.

2. Donald Trump bezoekt Saudi-Arabië en spreekt moslimleiders toe

Donald Trump is begonnen aan zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Gisteren is hij aangekomen in Saudi-Arabië waar hij en Melania met veel egards zijn ontvangen. Opvallend: zijn echtgenote droeg daarbij geen hoofddoek, hoewel hij in het verleden Michelle Obama nog verweet de Saudi's te beledigen door het hoofddeksel achterwege te laten.

Al enkele uren na aankomst tekende Trump een grote wapendeal met Saudi-Arabië ter waarde van 110 miljard dollar (zowat 100 miljard euro). Vandaag heeft hij een langverwachte toespraak gegeven voor de leiders van 50 overwegend islamitische landen. Enerzijds sprak hij verzoenende taal en loofde hij zijn Saudische gastheren, anderzijds deed hij een dwingende oproep bij zijn publiek: "Drijf de terroristen uit jullie gemeenschap".

Volgens historicus en Midden-Oostenkenner Koert Debeuf is de toespraak van Trump "zorgwekkend" omdat hij volgens hem eenzijdig de kaart van Saudi-Arabië trekt en van de strijd tegen terreur zijn enige prioriteit in het Midden-Oosten maakt.

3. Ontslagen FBI-baas James Comey gaat dan toch voor Senaat getuigen

Tien dagen na zijn onverwachte ontslag als baas van de FBI heeft James Comey gisteren laten verstaan dat hij dan toch voor de Senaatscommissie over inlichtingenzaken wil komen getuigen en wel tijdens een openbare hoorzitting. Eerder had hij een getuigenis achter gesloten deuren nog geweigerd.

Met die nieuwe wending voelt president Trump de hete adem van het FBI-onderzoek naar de banden tussen zijn campagne en Rusland weer wat heviger in zijn nek hijgen. Comey leidde dat onderzoek en velen menen dat hierin de sleutel voor zijn ontslag ligt. Zelf noemde Trump hem vrijdag nog "een echte gek".

Ondanks alle commotie die Trump in steeds nauwere schoentjes brengt, denkt VRT-correspondent in New York Björn Soenens niet dat het Amerikaanse Congres op korte termijn een impeachmentprocedure zal opstarten. In "Bonus" op Radio 1 legt hij uit waarom de Republikeinen noch de Democraten momenteel baat hebben bij een vertrek van Trump.

4. De boskaart blijft de politieke gemoederen beroeren

De boskaart die de Vlaamse regering vorige week invoerde en die Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag weer introk, is de voorbije twee dagen blijven nazinderen. Vooral het feit dat Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) niet op de hoogte zou zijn geweest dat hij dat zou doen, leidde tot wrevel tussen de regeringspartijen CD&V en de N-VA.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zei vanochtend in "De zevende dag" dat ze "ontgoocheld" was over Bourgeois en dat ze "deze manier van werken" van hem niet gewoon is. In datzelfde programma gaf ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) aan dat hij de demarche van Bourgeois maar matig weet te appreciëren.

In een opiniestuk haalt Bert De Somviele vandaag snoeihard uit naar Schauvliege. De directeur van BOS+ noemt de boskaart "een blamage voor haar beleid".

5. Hassan Rouhani volgt zichzelf op als president van Iran

Hassan Rouhani is herverkozen als president van Iran. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken haalde de gematigde leider het met 57 procent van de stemmen van zijn conservatieve tegenhanger Ebrahim Raisi.

In zijn eerste toespraak zei Rouhani dat de Iraniërs voor samenwerking met de internationale gemeenschap hebben gekozen en dat ze geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de conservatieven om de hervormingen in het land te stoppen.

Volgens professor internationale politiek van de Universiteit Antwerpen is de kans dat Iran de komende 4 jaar relatief rustig zal blijven groot nu Rouhani is herverkozen.

6. Club Brugge verslaat AA Gent en mag naar voorronde Champions League

Club Brugge heeft vandaag AA Gent verslagen op de slotspeeldag van Play-off I. De Bruggelingen eindigen hiermee op de tweede plek in de eindstand en mogen naar de voorrondes van de Champions League. AA Gent strandt op de derde plek en moet vrede nemen met de Europa League.

7. Vier Fransen bij twaalf finalisten van Koningin Elisabethwedstrijd

De twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd zijn bekend. Liefst vier Fransen mogen door naar de eindronde van de prestigieuze wedstrijd die dit jaar voor het eerst in het teken van de cello staat. De finale vindt plaats van 29 mei tot en met 3 juni.

Meest gelezen