Einde van tententekort voor jeugdbewegingen?

Er komt mogelijk een einde aan het jaarlijks weerkerende fenomeen van het tententekort voor jeugdbewegingen die op kamp gaan. De Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) kan de stock in juni aanvullen en er is voorlopig sprake van een kwart minder weigeringen bij de uitleendienst. Dat zegt Vlaams parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) op basis van gegevens die ze heeft opgevraagd bij minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD).

Het is een bijna jaarlijks weerkerend fenomeen. Jeugdverenigingen maken zich zorgen over het gebrek aan beschikbare tenten om op kamp te gaan. Dat komt dan vooral omdat aanvragen bij de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) geweigerd worden omdat de stock van de dienst is uitgeput. Vaak kunnen die jeugdbewegingen dan wel "gedepanneerd" worden door Defensie of door een bevriende jeugdbeweging.

Nu komt er mogelijk een einde aan het terugkerende tententekort. De uitleendienst krijgt er in juni namelijk 149 nieuwe tenten bij. Bovendien zijn voorlopig minder weigeringen dan vorig jaar."Het is nog vroeg om al definitieve conclusies te trekken", zegt N-VA-parlementslid Miranda Van Eetvelde, "maar we kunnen wel al een daling van het aantal weigeringen tegenover vorig jaar vaststellen. Eind maart 2016 waren er 1.066 aanvragen en 177 volledige weigeringen. Eind maart 2017 waren er 1.030 aanvragen maar ook maar 136 volledige weigeringen. Dat is een daling met 25 procent."

(Lees verder onder de foto)

Van Eetvelde: "Ik maak mij sterk dat door de daling van het tententekort bij de ULDK, elke jeugdbeweging dit jaar wel ergens aan tenten zal geraken, is het niet bij de uitleendienst dan bij Defensie of een bevriende jeugdbeweging".

De N-VA-politica voegt er wel aan toe dat men niet op de lauweren mag gaan rusten. "In de toekomst zullen de inspanningen nog versterkt moeten worden want de ledenaantallen van de jeugdbewegingen blijven in stijgende lijn". Minister Gatz investeert al enkele jaren op rij in de aankoop van tenten. Een goede zaak, vindt Van Eetvelde. "We moeten ervoor zorgen dat de stock van de huidige tenten minstens op peil gehouden wordt."

Geen hoerastemming

Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt dat het de tegemoetkomende houding apprecieert, maar waarschuwt wel voor een "hoerastemming". "De problemen zijn niet van de baan. Ons ledenaantal blijft stijgen en het volstaat dus niet om de inspanningen op peil te houden. Die moeten ook stijgen. Beide moeten op elkaar afgestemd blijven", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. Die wijst er ook op dat er een daling is van het aanbod bij Defensie.

Ook oppositiepartij Groen vindt dat de N-VA onterecht een hoerastemming creëert. "Veel jeugdbewegingen kijken nu nog met een bang hartje richting zomervakantie", zegt parlementslid Imade Annouri. Volgens de jongste cijfers staat de teller van het aantal weigeringen intussen op 145, waarvan 96 zonder alternatief van Defensie of elders."

Annouri vindt dat minister Gatz dringend moet ingrijpen. "Jammer genoeg zien we dat ondanks de stijgende ledenaantallen, het aantal uitleententen niet toeneemt. De extra tenten die zijn aangekondigd voor juni, komen volgens Annouri slechts ter vervanging van oude tenten. "Dat is onvoldoende, zeker nu het aantal leden in de lift zit", besluit het groene parlementslid.

Noden bekijken

Minister Gatz zal eind dit jaar bekijken of er nog extra investeringen nodig zijn om het tekort aan tenten voor jeugdkampen aan te pakken, laat zijn kabinet weten. "Het einde van het tekort nadert, maar het is nog afwachten hoe de geweigerde groepen de komende weken aan oplossingen geholpen worden of die zelf vinden", zegt Gatz.

"Vorig jaar was uiteindelijk van zes groepen niet geweten of ze aan tenten zijn geraakt. Voor alle andere oorspronkelijk geweigerde aanvragen werden oplossingen gevonden", aldus Gatz. Zo werden hoeveelheden verlaagd en is geschoven met aanvraagdata, of zijn tenten gevonden bij Defensie of bevriende groepen.

 

Meest gelezen