Erdogan is opnieuw voorzitter van de AKP

Vijf weken na het omstreden grondwetsreferendum in Turkije is president Recep Tayyip Erdogan door een congres van de regerende AK-partij verkozen als voorzitter. Erdogan was de enige kandidaat en kreeg 96 procent van de stemmen. Het partijvoorzitterschap verschaft de staatsleider nog meer politieke invloed.
Erdogan gooit bloemen naar zijn aanhangers.

Op het congres van de partij in Ankara werden rond de 100.000 bezoekers uit alle 81 Turkse provincies verwacht. Buiten de Ankara-arena waren tenten en beeldschermen voor de aanhangers opgesteld. Vanmorgen nog heeft de politie twee sympathisanten van terreurbeweging IS aangehouden die blijkbaar plannen hadden om in Ankara een aanslag te plegen. 

Erdogan behoorde in 2001 tot de mede-oprichters van de AKP, die hij tot aan zijn verkiezing tot president in augustus 2014 had aangevoerd. 

Erdogan won het referendum voor de invoering van een presidentieel systeem op 16 april met 51,4 procent van de stemmen nipt. De oppositie sprak over verkiezingsmanipulatie en eiste tevergeefs een annulering van de volksraadpleging. Ook internationale kieswaarnemers getuigden na het referendum over fraude.

Als een van de eerste maatregelen van de grondwetswijziging werd het verbod op lidmaatschap van een partij voor de president opgeheven. Op 2 mei werd Erdogan opnieuw lid van de AKP. Tot vandaag stond premier Binali Yildirim, een trouwe volgeling van Erdogan, aan de top van de AKP.

De voorbije 70 jaar moest de president boven de dagelijkse politiek staan en mocht hij geen lid zijn van een partij. Maar het referendum dat onlangs werd gehouden, heeft dat veranderd. 

Meest gelezen