Filmpionier Emile Degelin (90) is overleden

Filmregisseur en -auteur Emile Degelin is gisteren bij hem thuis in Kessel-Lo overleden. Dat meldt zijn dochter. De man was vanaf de jaren 50 een pionier van de Belgische film. Hij werd 90.

De cineast heeft gedurende zijn leven heel wat gedaan voor de Belgische film. Zo stond hij mee aan de wieg van de in 1952 opgerichte filmafdeling aan het Rijksinstituut voor Toneel- en Cultuurspreidingstechnieken in Brussel. Van 1982 tot 1991 was hij docent aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen.

De in Diest geboren Degelin maakte kortfilms, documentaires en langspeelfilms. Hij haalde diverse selecties voor internationale festivals, zoals Cannes (1960 met "Si le vent te fait peur"), Berlijn (1961, Zilveren Beer voor "Sirenes"), Moskou (1969, met "Palaver") en Venetië (1968, eveneens met "Palaver"). Hij werkte samen met componisten uit de toenmalige avant-gardescene als Luciano Berio en Henri Pousseur. Zijn films zorgden door hun onderwerp en vorm geregeld voor controverse.

Degelin was ook auteur. Hij schreef acht romans. Zijn eerste werk "De bevrijding" won in 1982 de Debuutprijs.