Hongaren komen op straat in Boedapest voor EU en tegen Orban

Duizenden Hongaren zijn in de hoofdstad Boedapest op straat gekomen voor de Europese Unie en tegen hun premier Viktor Orban, die vanuit Brussel onder vuur ligt omdat hij onder meer de persvrijheid niet respecteert.
ATTILA KISBENEDEK

Zowat 3.000 mensen verzamelden aan de oever van de Donau om te luisteren naar toespraken van ngo's, over drie thema's: de bescherming van de vrije pers, bescherming van ngo's en de bescherming van de Central European University. Die universiteit werd opgericht door de Amerikaanse miljardair van Hongaarse origine George Soros, al enige tijd het zwarte beest van de autoritaire Hongaarse regering. Een van de missies van de organisaties die Soros sponsort, zoals de universiteit, is de promotie van de liberale waarden.

Na de toespraken trokken de betogers naar het parlementsgebouw, enkele kilometers verder. Onderweg schreeuwden ze slogans tegen het regime van Orban, zoals "Democratie! ", "Vrijheid voor Hongarije! ", "Vrijheid voor de universiteiten! ". In de veelkleurige massa waren ook veel EU-vlaggen te zien.

Zaterdag was er ook al een betoging in het dorpje Felcsut, waar Orban opgroeide. De organisatoren wilden daar de aandacht vestigen op de grootschalige corruptie.

Vorige week woensdag heeft het Europees parlement ermee ingestemd dat de EU-lidstaten de procedure opstarten om Hongarije te sanctioneren omdat het voortdurend de Europese waarden met voeten treedt. Van de Belgische parlementsleden stemden enkel de vier N-VA'ers en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) tegen.

 

Meest gelezen