Je bent een bouwvakker en Máxima wandelt voorbij, wat doe je dan?

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week mocht het Spaanse prinsesje Sofia (10) -evenbeeld van haar zus en troonopvolgster Leonor- haar communie doen samen met twintig medeleerlingen. De Nederlandse koningin Máxima kreeg bijval van enkele bouwvakkers en ze gaf haar lakeien aan het hof een hedendaagse toets. In Denemarken krijgt prinses Alexandra na 18 jaar huwelijk een tweede klap te verwerken, de Britse prinsen William en Harry reikten de prijs vernoemd naar hun moeder aan 20 gelukkigen uit en op de rode loper van Cannes liepen er niet alleen acteurs en actrice.

SPANJE: prinses Sofia viert met klasgenootjes in Madrid

De Spaanse prinses Sofia (10) heeft in Madrid haar eerste communie gedaan. Ze deed dat samen met twintig medeleerlingen in schooluniform en met een halsketting in de vorm van een kruisje. Buiten de kerk maakte de koninklijke familie even de tijd om het volk te begroeten. Journalisten vroegen aan de verlegen Sofia of ze zenuwachtig was. Zus Leonor moest haar aanmoedigen om te antwoorden, waarna er een "ja" te horen viel. Koning Felipe en koningin Letizia vergezelden hun dochters samen met hun grootouders langs vaders- en moederszijde. Ook Sofia's peter, Konstantijn van Bulgarije, was aanwezig. Na de ceremonie kregen de gasten een lunch aangeboden op het Paleis.

Sofia is tweede in lijn om op de troon te zitten, na prinses Leonor (11). Ondanks het leeftijdsverschil van bijna twee jaar zijn de zussen even groot en lijken hard op elkaar. Ze hebben zelfs vaak dezelfde kledingstijl. Spaanse media vergelijken hen graag met een tweeling.

Oscar Gonzalez/WENN.com
danapress

NEDERLAND: lakeien in het nieuw en een uitzonderlijke begroeting voor Máxima

De Nederlandse koningin Máxima heeft een werkbezoek gebracht aan het naar haar vernoemde Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Toen ze bij het centrum aankwam, werd ze hartelijk begroet door enkele bouwvakkers uit de buurt. Nee, ze floten haar net niet na. Een van hen riep "Effe een lachie?" en de koningin bediende de man op zijn wenken tot groot jolijt van de aanwezige pers (zie video). Na een rondetafelgesprek werd Máxima rondgeleid in de laboratoria. Het centrum probeert nieuwe technieken uit om kinderkanker beter te kunnen behandelen. Onder meer met 3D-imaging (foto) kunnen chirurgen kwaadaardige tumoren met meer precisie verwijderen. Organoids laten dan weer toe om de beste behandeling per individueel kind te bepalen. Organoids zijn in het lab opgekweekte tumorweefsels op basis van kankerweefsel van de patiënt.

(Bovenstaande video is helaas niet te bekijken via onze app, we werken aan een oplossing.)

danapress

Lakeien van 20ste eeuw naar 2017 gekatapulteerd

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft de jaarlijkse Appeltjes van Oranje uitgedeeld, de prijs voor sociale initiatieven van het Oranje Fonds. Dat Fonds kregen Willem-Alexander en Máxima als huwelijksgeschenk. De grootste "Appel" ging naar de Weekend Academie. Dat project koppelt een kind dat opgroeit met een ziek gezinslid aan een vriend die ervoor zorgt dat het kind weer even kind kan zijn én biedt extra ondersteuning aan bij onderwijs. Winnaars krijgen een geldsom van 15.000 euro en een bronzen beeld gemaakt door prinses Beatrix (die in haar vrije tijd beeldhouwt).

Tijdens de uitreiking droegen de bodes of lakeien van het hof hun nieuwe kostuum. Dat zou er gekomen zijn op initiatief van de koning en de koningin zou voor het ontwerp geholpen hebben. Koningsblauw en Nassaublauw staan voorop, en de stof is beduidend lichter. Spot de (meer dan 7) verschillen:

Boven: Het oude uniform.

Boven: De nieuwe tenue.

DENEMARKEN: na de dood van haar vader scheiding voor prinses Alexandra

De Deense prinses Alexandra (46) en graaf Jefferson von Pfeil und Klein-Ellguth hebben na 18 jaar een punt achter hun huwelijk gezet. "Het is een ongelofelijk moeilijke beslissing geweest. We kennen elkaar al 30 jaar", reageert Alexandra, dochter van prinses Benedikte (de jongere zus van koningin Margrethe). De twee leerden elkaar kennen op kostschool in Noord-Duitsland. Ze trouwen in 1998. Het stel heeft twee kinderen, graaf Richard (17) en gravin Ingrid (13). Het gezin woonde in Londen en Parijs, maar verhuisde drie jaar geleden naar Duitsland. Voor Alexandra is dit de tweede klap die ze dit jaar te verwerken kreeg. In maart overleed haar vader, prins Richard onverwachts. "We zijn uit elkaar gegroeid, maar blijven het ouderschap delen. De kinderen zitten in een kwetsbare positie en we vragen de nodige kalmte en het nodige respect om alles te verwerken", roept de prinses de pers op. Waar het koppel voortaan zal wonen, is niet bekend. Kinderen Richard en Ingrid blijven wel naar school in Schleswig-Holstein gaan.

Alexandra en Jefferson op huwelijksreis in 1998.

GROOT-BRITTANNIË: prinsen William en Harry overhandigen de Diana Legacy Award

De prinsen en broers William en Harry hebben de Diana Legacy Award uitgereikt aan 20 gelukkigen. De prijs gaat naar jongeren die een positieve kracht uitstralen. William vertelde dat zijn moeder, wijlen prinses Diana, zoveel had bereikt in haar leven, van het stigma rond aids te doorbreken tot de daklozen steunen. "Ze inspireert nog altijd daden van moed en barmhartigheid", klonk het. De winnaars -prille en oudere tieners- kwamen van heinde en ver: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, India, Belize en de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de winnaars was Jemima die na school uren in het zwembad spendeert met mensen met een beperking. Ze wordt aangemoedigd door haar broer die het syndroom van Down heeft. De prinsen gingen met iedereen op de foto in St James's Palace en sloegen een praatje gedurende 20 minuten. Harry toonde vooral interesse in sociale media. Hoe gaan tieners ermee om?

LUXEMBURG: erfgroothertogelijk koppel Guillaume en Stéphanie op de rode loper

De Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn echtgenote, de Belgische gravin Stéphanie, houden van kunst en cultuur. Zo waren ze onlangs te gast op de Biënnale van Venetië en bezochten onder meer het Belgische Paviljoen. Deze week stonden ze echter op de rode loper van het Filmfestival van Cannes en schuwden ze de glitter & glamour niet. Bij de opening van het festival waren ze omringd door premier Xavier Bettel en zijn man, de Belgische architect Gauthier Destenay. Hoewel geen enkele Luxemburgse film de selectie van Cannes haalde, ondersteunden de twee koppels de aanwezige Luxemburgse filmindustrie. Zo heeft het kleine land een paviljoen op het festival en hield het een receptie om internationale contacten te leggen.

AFP or licensors

Meest gelezen