John Crombez: "Europese overheden moeten producten binnen Europa kopen"

John Crombez wil dat Europese overheden minstens de helft van hun producten binnen Europa kopen of laten maken. Dat vertelt de voorzitter van de SP.A aan VRT Nieuws in de marge van een partijcongres. Op die manier wil hij een sterker Europa bouwen. Op vlak van asielbeleid wil hij vluchtelingen selecteren aan de Europese buitengrenzen.
Nicolas Maeterlinck

"Buy European". Dat hoort volgens Crombez het motto te zijn van alle Europese overheden. "We willen een sterker Europa, maar ook een ander Europa", vertelt hij aan VRT Nieuws op het partijgcongres van de SP.A dat vandaag in Brussel plaatsvindt. "Het is de bedoeling dat overheden meer dan 50 procent van hun producten binnen Europa bestellen of laten maken. Zo investeren ze in een socialer Europa en in jobs van hier."

De SP.A-voorzitter ontkent dat deze maatregel protectionisme in de hand werkt. "Men neemt protectionisme te makkelijk in de mond. We hebben jaren onder het mom van kapitalisme de lonen verminderd en de bescherming van mensen afgepakt. Dat komt de Europese bevolking niet ten goede."

"Onlangs hebben we het nog gezien met Bombardier in Brugge. Daar moet een productieve en winstgevende fabriek mensen afdanken omdat men een oneerlijk internationaal spel speelt."

In dat kader hekelt Crombez de multinationals die in Europa actief zijn en die volgens hem "valsspelers" zijn. "Vandaag betalen zij nog altijd minder belastingen dan kleine bedrijven. Zelfstandigen zijn daarvan de dupe. Wij willen minstens een Europese vennootschapsbelasting."

Hervestiging

Crombez laat ook op vlak van asielbeleid in zijn kaarten kijken. "Wij willen dat Europa een sterke buitengrens krijgt waar we die mensen selecteren die we kunnen hervestigen. Als we hierover dan Europese akkoorden bereiken, dan moet die hervestiging ook echt gebeuren. Als landen zich daaraan onttrekken, dan kunnen ze niet verwachten dat ze tot die club van Europese landen behoren die aan volle snelheid Europa is."

Meest gelezen