Julee Cruise: "Het leek alsof ik gek aan het worden was"

Ruim 25 jaar nadat de laatste aflevering op de Amerikaanse televisie uitgezonden werd, zijn alle ogen opnieuw gericht op het fictieve plaatsje "Twin Peaks". Tv-zender Showtime zendt vandaag de eerste 2 afleveringen van het nieuwe seizoen uit, opnieuw onder de regie van David Lynch. Al even opmerkelijk als de serie zelf was toen de muziek, met de hitsingle "Falling" van Julee Cruise, die ook als intro van "Twin Peaks" diende. Die "engelachtige" sound zal ook nu de sfeer meebepalen. Cruise hield er begin jaren 90 alvast een dikke wereldhit aan over en dat zou misschien opnieuw kunnen gebeuren.

Cruise: "Ik werkte al een tijdje met David samen en "Falling", met tekst van David en muziek van Angelo Badalamenti, stond op een album dat ik met hen gemaakt had. Veel aandacht kreeg dat nummer toen niet, ook al waren er positieve commentaren van muziekrecensenten. Toen er muziek voor "Twin Peaks" gezocht werd, kwamen we terug bij mijn album, waarvan de muziek perfect leek te passen bij de serie. Zo kwam ook ik bij "Twin Peaks" terecht.” (Noorse tv-zender NRK, 2002)

"Velen denken dat de muziek speciaal voor "Twin Peaks" geschreven is. Maar dat is dus niet zo. Het album met die muziek was al een tijdje klaar." (NRK)

"De persoon die je hoort zingen moet wel erg eenzaam zijn. Eigenlijk is ze gek aan het worden. Het is allemaal zo delicaat, waardoor het een hele uitdaging is om dit te zingen. Maar het laat me toe om drama en psychose toe te voegen, eerder dan in de microfoon alleen maar "Oh baby, baby" te zingen." (Chicago Tribune, juni 1996)

"Over-acteren bij het zingen is moeilijk, maar ik mag het nu wel doen. Ik mag over-acteren en de luisteraars aanvaarden het. Ik kan er zelfs iets stijlvols aan toevoegen. Het was niet makkelijk mijn stem voor deze muziek op de juiste manier te gebruiken. Ik ben heel diep moeten gaan en ben zelfs mijn stem bijna kwijtgeraakt. Tijdens de opnames ben ik in ieder geval gestopt met roken." (Chicago Tribune)

"Ook al waren muziekrecensenten helemaal weg van de sound, de radio pikte deze muziek nauwelijks op. "Twin Peaks" was mijn laatste hoop. En nu is "Falling" zelfs een hit en niet alleen bij degenen met een zwarte coltrui." (Chicago Tribune)

"Die periode van "Twin Peaks" was emotioneel zo intens. Zo werd ik ooit aan huis afgehaald door een gigantische limousine. Waarop mijn echtgenoot zei: "Geniet er nu maar van, want dit komt misschien nooit meer terug." Toen ik arriveerde, sprong bijna iedereen op mij. Wat ik vooral vreemd vond, was dat ik op dat moment daarvoor niet betaald werd. Terwijl ik er uiteindelijk toch goed aan verdiend heb." (Brad D Studios, mei 2012)

"Ik hoop dat ik altijd in één adem met David Lynch zal genoemd worden. Alles wat ik sindsdien gedaan heb, is eigenlijk op die samenwerking gebaseerd. Ik ben zo trots dat ik mee aan de basis lig van die baanbrekende sound, die later door zovelen geïmiteerd is. Samen met David heb ik mijn stempel gezet in deze wereld. Wat ik daarna ook gedaan heb, ik werd nooit bekender dan door de samenwerking met hem. Hij heeft me het lef gegeven om mooi te zijn." (Cultuurwebsite Arrow In The Head, 2002)

Mooi en mysterieus was de muziek alleszins, en dat dus vooral dankzij Julee Cruise die ook een rolletje kreeg in de originele "Twin Peaks". De nu 60-jarige zangeres/actrice zal bovendien in de nieuwe serie te zien zijn. Haar hit "Falling", waarvoor Badalamenti in 1990 een Grammy won, blijft intussen in het collectieve geheugen gebeiteld. In Vlaanderen hield de single het midden 1991 ruim 3 maanden vol in de Ultratop:

Meest gelezen