Tommelein over afgevoerde boskaart: "Regering die samenwerkt, communiceert best samen"

De heisa over het afgevoerde bosplan zindert nog na binnen de Vlaamse meerderheid. Zowel viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD) als Hilde Crevits (CD&V) geven duidelijk aan dat ze de demarche van hun minister-president Geert Bourgeois (N-VA) niet echt appreciëren. Dat bleek tijdens "De zevene dag" op Eén.

Vrijdagnamiddag maakte Bourgeois bekend dat het bosplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wordt afgevoerd. Als bevoegde minister was zij zelf daarvan niet op de hoogte gesteld. "Opmerkelijk", noemde ze dat in "Het journaal".

Tommelein geeft toe dat ook hij verrast was door de beslissing van Bourgeois. "Als een regering goed samenwerkt, communiceert ze best ook samen als er een aantal zaken gebeuren." Tommelein houdt een pleidooi voor samenwerking. "We hadden dit kunnen vermijden."

Lees verder onder de video

Zijn CD&V-collega Hilde Crevits zit helemaal op dezelfde lijn, al hoeft dat niet te verwonderen: ze is een partijgenote van Schauvliege. Ze erkent dat er iets mis zat in het bosplan. "Geen probleem dat daarover wordt gediscussieerd. Maar de stijl om de vlucht vooruit te nemen zonder de collega's op de hoogte te brengen, vind ik betreurenswaardig." Crevits is naar eigen zeggen ontgoocheld over de manier waarop Bourgeois heeft gehandeld. "Ik hoop dat dit eenmalig is."

Lees verder onder de video

Dat het bosplan beter kan, daar lijken meerderheid en oppositie het over eens, al klinkt vanuit de oppositie enige kritiek op de manier van werken van Schauvliege. "Minister Schauvliege is al acht jaar aan het goochelen met satellietbeelden en dergelijke, waardoor de zoo van, Antwerpen tot bos is verklaard", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A). "Dat ze mensen het terrein op stuurt." Zijn collega Björn Rsozka (Groen) pleit ervoor om ook te rade te gaan bij lokale besturen, natuurverenigingen en gewone mensen die de toestand in hun buurt kennen.  

Meest gelezen