Trump aan islamitische leiders: "Drijf terroristen uit jullie gemeenschap"

De Amerikaanse president Donald Trump roept de islamitische landen op om meer te doen voor de strijd tegen het moslimterrorisme. Dat heeft hij gezegd tijdens een opvallend verzoenend klinkende toespraak op de Arabisch-islamitische top in de Saudische hoofdstad Riyad. Ondanks de verzoenende toon had hij toch wel enkele dwingende raadgevingen voor zijn islamitische toehoorders.

"Ik sta hier voor u met een boodschap van vriendschap, hoop en liefde", zei een opvallend mild klinkende Trump. Hij beklemtoonde dat hij niet naar het Midden-Oosten is gereisd om de Amerikaanse levensgewoonten op te dringen en pleit voor samenwerking in een geest van vertrouwen.

Het begin van zijn speech was opvallend vleiend voor zijn Saudische gastheren, die hij gracieus noemde. Hij roemde ook de grandeur van Saudi-Arabië.

Zijn échte boodschap volgde in het tweede deel van zijn toespraak, en hier werd de toon geleidelijk aan toch iets dwingender

"Strijd tussen barbaarse criminelen en deftige mensen"

Donald Trump vindt dat islamitische landen meer het voortouw moeten nemen bij de strijd tegen extremistische ideologieën en terrorisme, "zodat jonge moslims kunnen opgroeien zonder geweld en haat".

Hij zei te hopen dat de top in Riyad het begin van het einde zal zijn voor zij die terrorisme verspreiden en het begin van vrede in het Midden-Oosten, en zelfs in de hele wereld. Als verspreiders van extremisme noemde hij het terreurnetwerk Al Qaeda, de Libanese Hezbollah-militie en de Palestijnse radicale beweging Hamas.

"Dit is een strijd tussen barbaarse criminelen die het leven willen vernietigen en deftige mensen uit alle godsdiensten die dat leven net beschermen. Dit is een strijd tussen goed en kwaad", aldus Trump.

Hij zet moslimleiders aan tot meer daadkracht in die strijd. "Drijf hen uit jullie gebedsplaatsen, drijf hen uit jullie gemeenschappen, drijf hen uit jullie heilige land, drijf hen uit jullie thuisland." Volgens Trump wil Amerika vrede, en geen oorlog.

Hij riep ook op om de financiële bronnen van terreurorganisaties als IS droog te leggen en kondigde in dat verband aan dat er op de top in Riyad een akkoord hierover wordt gesloten. "Als je voor het pad van de terreur kiest, zal je leven leeg en kort zijn en is je ziel gedoemd."

"Verenigd tegen de krachten van het kwade"

In zijn toespraak vooraf zei de Saudische koning Salman dat het de verantwoordelijkheid van alle islamitische landen is om verenigd te zijn tegen "de krachten van het kwade en het extremisme, waar die zich ook bevinden". "We zullen niet toegeeflijk zijn tegenover eender wie terrorisme financiert, eender hoe en op eender welke manier."

"Het Iraanse regime vertegenwoordigt de speerpunt van het globale terrorisme", aldus de koning. Hiermee gaat hij voorbij aan het feit dat terreurgroep IS zich beroept op de soennitische islam, en niet op de sjiitische islam van onder meer Iran.

Ook Trump haalde trouwens uit naar Iran, met name toen hij het had over de toestand in Syrië. Hij vindt dat alle landen ter wereld moeten samenwerken om een eind te maken aan de humanitaire crisis in Syrië. De Syrische president Assad heeft volgens hem misdaden tegen de mensheid gepleegd, met de steun van Iran.

Vóór de eigenlijke topconferentie begon, werd er een groepsfoto van alle aanwezige staatshoofden en leiders genomen, met centraal uiteraard Donald Trump en koning Salman.

AFP or licensors

Meest gelezen