Volksfeest eert overleden dichter Herman de Coninck

Twintig jaar na zijn overlijden is in de Antwerpse wijk Zurenborg vanmiddag hulde gebracht aan dichter en journalist Herman de Coninck. Dat gebeurde met een gratis volksfeest vol poëzie en muziek.

Hoewel het pas morgen exact twintig jaar geleden is dat de bekende dichter overleed, werd hij vandaag uitgebreid herdacht.  Brouwerij De Koninck trakteerde iedereen met een gratis Bolleke en het A-KOOR bracht poëtische liederen en een muzikale vertolking van het gedicht "Slaap maar". Kinderen van de buurtscholen lazen zelfgeschreven gedichten voor.

De presentatie van het volksfeest was in handen van acteur-muzikant en buurtbewoner Frank Mercelis die ook samen met het koor enkele nummers zong. Hans Mortelmans & Groep bracht humoristische en melancholische nummers en het poëziepodium werd bevolkt door dichters Peter Holvoet-Hanssen, Stefan Heulot, Jörg Pyl en Johanna Pas.

Sinds 21 februari - de dag waarop de dichter 73 zou zijn geworden - hangen er in Zurenborg ook al honderdvijftig gedichten van Herman de Coninck aan de vensters van woningen. Op die manier kunnen voorbijgangers nog tot eind september zijn oeuvre (her)ontdekken. Zijn vrouw Kristien Hemmerechts stond in voor de selectie van de gedichten voor de "Poëzievensters". In het najaar verschijnt er nog een biografie over de Coninck.

Meest gelezen