Vrouw van premier Michel en niet Demir leidt first lady's in KMSK rond

De vrouw van premier Charles Michel (MR) zal de first lady's in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten rondleiden tijdens de NAVO-top. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in "De zevende dag". Eerst was gezegd dat staatssecretaris Zuhal Demir dit luik van het bezoek voor haar rekening zou nemen.

Komende donderdag is Brussel even het machtscentrum van de wereld met een NAVO-top waarop tal van wereldleiders aanwezig zullen zijn, onder wie voor het eerst de Amerikaanse president Donald Trump.

Zoals gewoonlijk volgen hun partners in de marge een apart programma. Deze keer gaat het onder meer om Melania Trump, Emine (de echtgenote van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan) en Brigitte Trogneux (de echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron). Zij laten zich op sleeptouw nemen door Ingrid Schulerud en door Amélie Derbaudrenghien. Die eerste is de echtgenote van secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO, die laatste is de partner van premier Michel.

De first lady's brengen onder meer een bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Eerst was gezegd dat staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) tijdens dit luik als gastvrouw zou optreden, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens minister Jambon zal Derbaudrenghien hier de hoge gasten rondleiden.

"In de voorbereiding van zo'n bezoek wijzigen dingen soms", zegt minister Jambon in "De zevende dag". "Het gaat over een partnerprogramma en dus zal de first lady van dit land gastvrouw zijn. Zuhal Demir gaat die dag naar de Special Olympics."

(Lees voort onder video)

"Programma van first lady's is een volstrekt apolitiek evenement"

Geruchten als zou Demir plaats moeten ruimen op vraag van Erdogan, doet woordvoerder Barend Leyts van premier Michel af als larie. "Het programma van de first lady's bij een NAVO-top is altijd een volstrekt apolitiek evenement waarop geen regeringsvertegenwoordigers aanwezig zijn", zegt hij aan VRT Nieuws.

"Hierbij gelden enkele geplogendheden. Zo schrijft het protocol voor dat de partners van de secretaris-generaal en van de regeringsleider van het gastland als gastvrouw- of heer optreden. In deze zijn dat mevrouw Schulerud en mevrouw Derbaudrenghien."

Demir zelf lijkt het niet aan haar hart te laten komen. "De staatssecretaris was via het museum uitgenodigd om bij de ontvangst present te zijn zoals ze dat bij andere gelegenheden ook heeft gedaan", zegt haar woordvoerder Luc Demullier aan VRT Nieuws. "De opmaak van een programma is een dynamisch gegeven. Dat bepaalde onderdelen wijzigen, hoort er bij. De staatssecretaris had het met plezier gedaan, maar is niet ontgoocheld. Ze wenst iedereen een fijn bezoek aan het museum."

"Gesprekken met veiligheidsdiensten Trump lopen optimaal"

Het bezoek van president Trump en de NAVO-top gaan gepaard met een resem aan veiligheidsmaatregelen, maar minister Jambon maakt zich geen zorgen. "We zijn niet aan ons proefstuk toe, er komen hier wel vaker staatshoofden voor bijeenkomsten van de NAVO en de EU. Ik kan garanderen dat de capaciteit die nodig is, zal geleverd worden. Ik heb samengezeten met de burgemeester van Brussel. Alles is onder controle. Ik kan in deze tijden geen 100% veiligheid garanderen, maar wat we nodig hebben om de veiligheid te maximaliseren, zal in stelling gebracht worden." Tegelijkertijd benadrukt Jambon dat er ook voor gezorgd zal worden dat de capaciteit verspreid blijft over het hele grondgebied.

President Trump brengt zelf een grote groep veiligheidsmensen mee, maar Jambon denkt niet dat er een conflict zal komen tussen de Belgische veiligheidsdiensten en het personeel van Trump. "Er is nu al veel overleg geweest, de gesprekken lopen optimaal. Het is ook niet de eerste keer dat een Amerikaanse president naar België komt. Trump heeft niet meer of niet minder mensen mee dan de vorige president Obama. Ik zou wel willen dat Trump met een ander idee over Brussel vertrekt dan het idee waarmee hij aangekomen is (Trump noemde Brussel tijdens de verkiezingscampagne "a hellhole", nvdr)."

Ook president Erdogan komt naar ons land

Tegelijk met president Trump is ook de Turkse president Erdogan in Brussel. Ook dat bezoek wordt voor de politie een uitdaging. "Er zijn al manifestaties aangekondigd. Wij moeten ervoor zorgen dat de openbare orde gegarandeerd blijft, maar we leven in een vrij land. Dat is het evenwicht dat we gaan zoeken", benadrukt Jambon. "We weten op dit moment ook niet of hij elders gaat spreken. Maar hij komt voor de NAVO-top."

Meest gelezen