Zwitserland stemt voor een kernuitstap

Zwitserland gaat geen nieuwe kerncentrales meer bouwen. Dat is beslist na een referendum. Volgens prognoses van de Zwitserse tv stemt 58 procent van de kiezers voor de uitstap uit kernenergie.

Het voorgelegde wetsontwerp verbiedt de bouw van nieuwe kerncentrales, verstrengt de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot van personenwagens en verhoogt de financiering van onderzoek naar hernieuwbare energie.

Ook voor de sanering van bestaande gebouwen zal meer energie-efficiëntie geëist worden. Dat moet deels gefinancierd worden door een verhoging van de energierekening. De conservatieve Volkspartij SVP had ervoor gewaarschuwd dat de Zwitsers exorbitante elektriciteitsrekeningen zullen moeten betalen. De nieuwe regeling zou begin 2018 in voege treden.

De bestaande kerncentrales blijven aan het elektricteitsnet gekoppeld zolang ze veilig zijn. Een initiatief van de Groenen, die een deadline voor de kernuitstap tegen 2029 wilden vastleggen, hadden de Zwitsers in de herfst van vorig jaar naar de prullenmand verwezen. Bijna 60 procent van de Zwitserse elektriciteit wordt al opgewekt door duurzame bronnen, meer bepaald door waterkracht.

Meest gelezen