22 doden en 59 gewonden na concert in Manchester: vermoedelijke zelfmoordaanslag

Bij een aanslag na afloop van het concert van tieneridool Ariana Grande in de Manchester Arena in de Britse stad Manchester zijn zeker 22 doden en 59 gewonden gevallen, onder wie ook kinderen. Volgens de politie liet de dader een springtuig tot ontploffing brengen en is hij daarbij zelf om het leven gekomen.

Wat weten tot nog toe?

  • Explosie in of aan de Manchester Arena. 
  • Er zijn zeker 22 doden en 59 gewonden gevallen, onder de slachtoffers zijn ook kinderen.
  • De politie behandelt de zaak als een terreurdaad, voorlopig gaat ze uit van één dader. Die heeft een zelfgemaakt springtuig tot ontploffing gebracht en is ter plaatse overleden.
  • De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd heeft het over een "barbaarse aanval, doelbewust gericht tegen sommigen van de meest kwetsbaren in onze samenleving."

Het optreden van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande was net afgelopen toen er een hevige explosie te horen waren in de foyer van de concertzaal. "Ik weet niet hoe we dit overleefd hebben", zegt een getuige aan BBC, die het concert bijwoonde met haar twee tienerdochters. "Het was ontzettend luid. Iedereen schreeuwde en klauterde over elkaar heen. Ik kan het beeld van de lichamen niet uit mijn hoofd krijgen."

Een andere getuige is door de explosie achteruit geblazen. "Toen ik recht stond zag ik veel mensen op de grond liggen", vertelt hij aan de BBC. "Ik ben naar binnen gelopen om mijn vrouw en dochter te vinden. Ik ben naar de lichamen op de grond beginnen te kijken, maar heb ze daar gelukkig niet tussen gevonden. Ik heb ze levend en wel buiten de arena gevonden."

De balans is zwaar: er zijn al zeker 22 doden en 59 gewonden. Ian Hopkins, het hoofd van de politie van Manchester, bevestigt dat er bij de slachtoffers kinderen zijn. Grande is vooral populair bij tieners. Op Twitter waren vrij snel na de feiten beelden te zien van binnenin de concertzaal. Ook daar brak er paniek uit.

Tientallen ambulances kwamen meteen ter plaatse. Patiënten op spoeddiensten die niet ernstig gewond zijn, werd gevraagd om naar huis te gaan omdat de ziekenhuizen een "grote toename" verwachten.

(lees verder onder de tweet)

Politiebaas: "Meest verschrikkelijke wat ik hier al heb gezien"

De politie behandelt de zaak als een terreurdaad. Ian Hopkins, het hoofd van de politie van Manchester, gaat er op dit moment van uit dat één dader was. Speurders onderzoeken of hij in zijn eentje gehandeld heeft of deel uitmaakt van een netwerk: "dat is momenteel onze prioriteit."

"De dader is ter plaatse overleden. Op dit moment ziet het ernaar uit dat hij een geïmproviseerd, zelfgemaakt springtuig tot ontploffing heeft gebracht, wat tot deze gruwelijkheden geleid heeft." Over zijn identiteit wil de politie niks zeggen. "Dit is een complex en ver-reikend onderzoek, we vragen om niet te speculeren"

"Dit is het meest verschrikkelijke incident wat ik hier in Manchester al gezien heb", zei Hopkins nog. Meer dan 400 gewapende agenten werden afgelopen nacht ingezet, anti-terreureenheden kwamen ter plaatse.

"Een barbaarse aanval, doelbewust gericht tegen sommigen van de meest kwetsbaren in onze samenleving", zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd. Later vanmorgen is er een crisisvergadering in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse Conservatieve premier Theresa May. May en Jeremy Corbyn, de leider van de Labour-partij, hebben intussen beslist hun campagne voor de komende parlementsverkiezingen op te schorten.

Het terreurniveau in Groot-Brittannië staat momenteel op "severe", ernstig, het op een na hoogste niveau op een schaal van vijf, wat betekent dat een aanval "waarschijnlijk" is. Het is de zwaarste aanslag op Brits grondgebied sinds de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen, in juli 2005. Daarbij vielen 52 doden.

(lees verder onder de video)

Ariana Grande zelf is niet gewond, zo bevestigt haar woordvoerder. "We onderzoeken wat er is gebeurd." Manchester Arena heeft ondertussen ook gereageerd. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers", zo staat te lezen op Twitter.

De Manchester Arena is een van de grootste indoorconcertzalen van Europa met een maximumcapaciteit van 21.000 plaatsen. Ariana Grande trad er op met haar "Dangerous Woman"-tournee. Zondag staat ze normaal gesproken op het podium van het Sportpaleis. Volgens sommige bronnen zou het tieneridool voorlopig haar tournee stoppen, het is niet duidelijk of ook het concert in Antwerpen wordt afgelast.

Meest gelezen