"Happy end" met Vlaamse Laura Verlinden met gemengde gevoelens onthaald in Cannes

"Happy end", de nieuwe film van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke waarin de Vlaamse Laura Verlinden een rol speelt, is met gemengde gevoelens onthaald op het filmfestival van Cannes. "Niet iedereen was even enthousiast", zegt VRT-filmjournalist Ward Verrijcken vanuit Cannes.
AFP or licensors

De nieuwste film van Haneke is een grimmige kroniek van een bourgeoisfamilie uit de Noord-Franse stad Calais waar enkel de grootvader en zijn kleindochter Eve elkaar lijken te begrijpen. 

De grootvader wordt gespeeld door Jean-Louis Trintignant, de twaalfjarige kleindochter door een meisje uit Moeskroen, Fantine Harduin. Het is zij die als katalysator het hele verhaal doet kantelen.

"Ik zal deze film altijd blijven herinneren omdat er enkele zeer grote acteurs in meedoen (onder anderen Isabelle Huppert en Mathieu Kassovitz, nvdr.) en omdat de regisseur (Michael Haneke, nvdr.) heel lief was", zei Harduin op een persconferentie. "Dat alles heeft een diepe indruk op mij gemaakt." Het meisje is al aan haar derde langspeelfilm toe.

"Enorm blij met de vraag"

Haar plusmama wordt overigens gespeeld door de Vlaamse actrice Laura Verlinden, die eerder al te zien was in "De smaak van De Keyser" en "Le Tout Nouveau Testament".

"Het gaat om een personage dat er is, maar er ook niet is", zegt ze vanuit Cannes. "Ze staat in functie van het verhaal. Ze leeft voor haar kind." Zelf is ze heel enthousiast dat ze met een van haar grote helden - Haneke - kon werken. "Al zijn films zijn anders, maar hij blijft wel sterk bij zichzelf. Hij schetst een wereld in zijn wereld. Ik was enorm blij met de vraag."

Gemengd onthaald

"De film is gemengd onthaald", zegt filmjournalist Verrijcken vanuit Cannes. "Niet iedereen was even enthousiast. Veel journalisten vinden het minder dan de recentste meesterwerken van Haneke. Ikzelf vond de film bijzonder interessant, maar hij haalde inderdaad niet het niveau van "Das Weisse Band" of "Amour"."

Meest gelezen