"Molenbeek is geen 'hellhole', maar een 'heaven'"

Enkele vastgoedspelers grijpen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump aan om hun plannen voor Sint-Jans-Molenbeek te ontvouwen. Samen investeren ze in de bouw van meer dan 450 woningen en appartementen, nieuwe scholen, verschillende crèches, kantoren en winkels in de Brusselse gemeente. Hun motto? "Molenbeek is not a hellhole, but a heaven for investors."

Vier grote vastgoedspelers geloven in het potentieel van Molenbeek om "dé upcoming buurt van de hoofdstad te worden", klinkt het in een persbericht. Samen zetten ze hun schouders onder een aantal grote nieuwbouwprojecten rond het Weststation, de buurt die de komende jaren een belangrijk verkeersknooppunt in Brussel wordt.

Eén daarvan is een woontoren van 18 verdiepingen die vlak naast het metrostation komt en al volop in de steigers staat. EKLA, zoals het project heet, moet op termijn plaats bieden aan 163 gezinnen en 50 studenten. Op de benedenverdiepingen komt er een buurtsupermarkt, een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met in totaal 10 klassen, een crèche met 3 groepen, kantoorruimtes en een nieuw buurtpark.

Begin 2018 start de bouw van 74 appartementen, 6 huizen en een kinderdagverblijf, op de voormalige bedrijfssite van de Emaillerie Belge, aan de andere kant van Weststation. Een oude kantorensite op de hoek van de Celidée- en de Paruckstraat wordt omgevormd tot 96 appartementen en een crèche. Net achter het EKLA-project komen 41 bescheiden en sociale appartementen en 50 betaalbare studentenstudio's. Een ander project is Brunfaut, dat eens de vergunning afgeleverd, moet zorgen voor 93 nieuwe appartementen.

"Molenbeek heeft veel te bieden"

De vastgoedspelers maken hun plannen niet toevallig bekend in de week dat Donald Trump voor het eerst naar ons land komt. De Amerikaanse president noemde Brussel tijdens zijn campagne een "hellhole", een hellegat, en verwees na de aanslagen ook specifiek naar Molenbeek.

"Molenbeek kampt in eerste instantie met een imagoprobleem. Maar wie verder dan enkel dat imago durft te kijken, weet dat Molenbeek potentieel heeft. Mensen laten zich te zeer misleiden door de negatieve berichtgeving over de gemeente, terwijl we juist dat beeld willen doorprikken. Wij geloven echt dat er voor deze buurt een toekomst is weggelegd", zegt Nicolas Bearelle, CEO van vastgoedbedrijf Re-Vive.

Opmerkelijk is dat er speciale gidsbeurten georganiseerd worden om potentiële kopers en investeerders te overtuigen van de troeven van Molenbeek. Gidsen die de buurt erg goed kennen, zullen hen het Molenbeek laten zien dat niet strookt met het huidige negatieve imago. Zo nemen ze de potentiële kopers onder meer mee naar het nieuwe gemeentehuis, het Weststation en naar de talrijke verborgen moestuintjes en binnentuinen.

"Molenbeek heeft veel te bieden, waaronder ook een interessante economische realiteit. De verkoopprijzen liggen er lager dan in andere Brusselse gemeenten. En investeerders die op lange termijn denken, geloven sowieso in de toekomst van Molenbeek. De waarde van het vastgoed zal er de komende jaren alleen maar stijgen, dankzij onze investeringen in de verschillende wijken", zegt Sophie Lambrighs, CEO van vastgoedbedrijf Home Invest Belgium.

Meest gelezen