Amnesty: "Professionele zuivering in Turkije"

In Turkije zijn meer dan 100.000 werknemers uit de publieke sector op een willekeurige manier ontslagen, met catastrofale gevolgen, zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Artsen, politieagenten, leerkrachten, academici en soldaten moeten ploeteren om financieel rond te komen. Ze worden gebrandmerkt als "terroristen" en kunnen niet langer aan de slag in de publieke sector.
AFP or licensors

Het rapport is gebaseerd op 61 interviews die werden afgenomen in Ankara, Diyarbakir en Istanbul en beschrijft de penibele situatie van mensen die ooit een veilige en vaste overheidsbaan hadden. Ze leven nu zonder rechtszekerheid. Alle geïnterviewden beschreven hoe ze, bij gebrek aan andere bestaansmiddelen zoals socialezekerheidspremies, gedwongen zijn om te leven van hun spaarcenten, te vertrouwen op vrienden of familie, jobs aan te nemen in de informele sector of hun kost bijeen te schrapen op basis van de geringe uitkeringen van hun vakbond.

"De schokgolven veroorzaakt door het hardhandige neerslaan van de poging tot staatsgreep in Turkije, blijven de levens vernietigen van een groot aantal mensen die niet alleen hun job verloren, maar ook hun professionele bestaan en hun gezinsleven aan diggelen zagen vallen", zegt Andrew Gardner, onderzoeker bij Amnesty International. "Een heleboel mensen in Turkije die de schandvlek van 'terrorist' met zich meedragen en beroofd zijn van hun bestaansmiddelen, zien hun carrière afgebroken en andere mogelijkheden voor tewerkstelling geblokkeerd."

"De autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met deze willekeurige ontslagen. Wie niet schuldig is bevonden aan enige misstap moet eerherstel krijgen. Zij die werden ontslagen, moeten toegang krijgen tot een snelle en effectieve beroepsprocedure, zodat zij hun naam kunnen zuiveren, compensatie kunnen krijgen en hun carrière kunnen hervatten", aldus Andrew Gardner.

Meest gelezen